x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poroșenko se simte abandonat de Occident

Poroșenko se simte abandonat de Occident

07 Sep 2016   •   19:30
Poroșenko se simte abandonat de Occident
Sursa foto: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat, ieri, că a devenit tot mai dificil pentru Ucraina să-și asigure sprijinul Occidentului în lupta împotriva „agresiunii ruse”, iar o invazie la scară mare din partea Rusiei nu poate fi exclusă, anunță Reuters.

Petro Poroșenko a afirmat că, în prezent, coeziunea internă a Europei este testată de chestiuni externe, precum criza migrației și atacurile jihadiste. El a avertizat apoi că, în alegerile din 2017, ar putea ieși învingătoare forțe politice dispuse să ajungă la un compromis cu Kremlinul. Comentariile sale subliniază preocupările Ucrainei în privința pierderii sprijinului occidental, atât în disputa cu Rusia privind anexarea Crimeii, cât și în actualul conflict dintre trupele ucrainene și separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas, notează Reuters.

Uniunea Europeană este divizată în privința continuării menținerii sancțiunilor contra Rusiei, care au afectat din punct de vedere economic ambele tabere. La rândul lor, parlamentarii ucraineni își exprimaseră în trecut îngrijorarea că ascensiunea curentului populist în Europa și ieșirea Marii Britanii din UE ar putea duce la diminuarea sprijinului pentru Kiev.

„Ucraina va continua să aibă nevoie de un puternic sprijin internațional în lupta împotriva agresiunii ruse”, a declarat Poroșenko, în deschiderea sesiunii parlamentare din septembrie.

„Asigurarea acestui sprijin devine însă tot mai dificilă pentru diplomații noștri, din cauza obiectivelor diferite și a unor factori subiectivi”, a adăugat el. Deși susține că Ucraina este acum mai sigură decât cu un an în urmă, Poroșenko afirmă că o invazie la scară mare a Rusiei nu poate fi exclusă. „Europa vorbește încă pe o singură voce, dar sunt și țări în care accentul rusesc este deja prea strident”, a adăugat el.

×