x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UNICEF: container cu ajutoare pentru mame și copii, jefuit în portul din Haiti. Port-au-Prince, controlat de bande înarmate

UNICEF: container cu ajutoare pentru mame și copii, jefuit în portul din Haiti. Port-au-Prince, controlat de bande înarmate

de Redacția Jurnalul    |    17 Mar 2024   •   10:20
UNICEF: container cu ajutoare pentru mame și copii, jefuit în portul din Haiti. Port-au-Prince, controlat de bande înarmate
Sursa foto: Hepta

Agenția ONU pentru copii a declarat că unul dintre containerele de ajutor din portul principal din Haiti, care conținea „articole esențiale pentru supraviețuirea mamei, a nou-născutului și a copilului”, a fost jefuit, în timp ce bandele controlează tot mai mult capitala, scrie Reuters.

Haiti se străduiește să rezolve o criză politică și umanitară de lungă durată care, potrivit avertismentelor agenției pentru copii, UNICEF, provoacă o foamete record și malnutriție care pune în pericol viața în unele zone din capitala Port-au-Prince.

Primul ministru, Ariel Henry, a declarat săptămâna aceasta că va demisiona odată ce va fi instituit un consiliu de tranziție. Bande puternic înarmate au preluat controlul asupra unei mari părți a orașului, iar grupurile de apărare a drepturilor omului au raportat numeroase omoruri, răpiri și violențe sexuale.

UNICEF a declarat că unul dintre cele 17 containere ale sale a fost jefuit în portul Port-au-Prince, unde a declarat că 260 de containere aparținând organizațiilor umanitare sunt controlate de grupuri armate.

„Jefuirea proviziilor care sunt esențiale pentru a salva viața copiilor trebuie să înceteze imediat”, a declarat Bruno Maes, reprezentantul UNICEF în Haiti.

„Acest incident are loc într-un moment critic, când copiii au cea mai mare nevoie de ele”.

Proviziile din containerul jefuit includeau aparate de resuscitare și echipamente conexe, a precizat UNICEF. Agenția a avertizat că trei din patru femei din zona Port-au-Prince nu au acces la asistență medicală și nutriție de bază.

De asemenea, în Port-au-Prince, unele spitale au fost forțate să se închidă din motive de siguranță și doar două săli de operații chirurgicale sunt operaționale, potrivit UNICEF.

Penuria de electricitate, de combustibil și de materiale medicale a afectat spitalele din întreaga țară, șase din zece unități neputând funcționa, a adăugat UNICEF.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×