Generalul chilian Augusto Pinochet intra in istorie ca un inversunat anticomunist, dar la fel de tiranic ca oricare dintre dictatorii "rosii" ai secolului al XX-lea.
Generalul Augusto Pinochet a murit duminica, in varsta de 91 de ani. In spatele sau ramane un portret greu de descifrat al unui om de stat care a fost hulit de o parte a lumii si aclamat de alta. A condus Chile din 1973 pana in 1990, cu o mana de fier, intr-una din cele mai dure dictaturi militare ale secolului al XX-lea. Abuzuri si incalcari ale drepturilor omului, torturi si schingiuiri, regimul lui Pinochet nu s-a dat in laturi de la nimic. A murit fara sa fie condamnat pentru nici una dintre atrocitatile pe care le-a comis. FATETE. Transformarea stadionului central din Santiago in loc de detentie si tortura. Asasinarea ziaristului american Charles Horman, deoarece a dezvaluit cum CIA a facilitat pentru Pinochet obtinerea puterii, rasturnandu-l pe Salvador Allende, presedintele ales democratic in Chile. Bestialitatea oamenilor generalului, care se faceau ascultati asmutind cainii asupra celor care intrau in vizorul lor. Toate acestea au facut parte din regimul lui Pinochet, aliat al americanilor, care aveau interese economice in regiune si doreau mentinerea companiilor lor de minerit pe teritoriul chilian. Pinochet a fost si rasfatatul de odinioara al englezilor. Margaret Thatcher s-a declarat "profund intristata" la doar cateva ore dupa ce comunicatele de presa care anuntau moartea fostului dictator faceau inconjurul lumii.
VIOLENTE
|
Moartea lui Pinochet a fost sarbatorita cu violenta pe strazile din Santiago. In cursul serii de duminica, 43 de politisti au fost raniti in cadrul manifestatiilor care au urmat anuntului ca Pinochet a decedat. Fortele de ordine au ripostat in timpul noptii in fata miilor de manifestanti cu tunuri de apa si gaze lacrimogene, insa numarul celor arestati nu a fost dat publicitatii. Manifestatiile au continuat in toate cartierele din Santiago pana ieri-dimineata.
|
Citește pe Antena3.ro