x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Portugalia/grevă: Guvernul rechiziţionează transportatorii de carburant, în timp ce aeroporturile rămân fără combustibil

Portugalia/grevă: Guvernul rechiziţionează transportatorii de carburant, în timp ce aeroporturile rămân fără combustibil

16 Apr 2019   •   19:25
Portugalia/grevă: Guvernul rechiziţionează transportatorii de carburant, în timp ce aeroporturile rămân fără combustibil

Guvernul portughez a anunţat marţi că rechiziţionează transportatorii de carburant, ordonând şoferilor să se întoarcă imediat la lucru, în timp ce o grevă majoră ameninţă să lase aeroporturile principale ale ţării fără combustibil chiar înaintea perioadei turistice aglomerate de Paşti, relatează Reuters şi France Presse.

Cerând mai multe drepturi pentru angajaţi, şoferii de camioane de combustibil au declanşat luni o grevă, dar au garantat funcţionarea minimă a serviciilor. Cu toate acestea, potrivit guvernului socialist, serviciul minim nu a fost asigurat.

La Faro, unul dintre cele mai mari hub-uri turistice din ţară, aeroportul a recurs la rezervele de combustibil de urgenţă. Aeroportul din Lisabona a fost de asemenea afectat.

"La ambele aeroporturi, unde nu a fost asigurată aprovizionarea cu combustibil, am atins nivelurile critice ale rezervelor de combustibil pentru realimentarea aeronavelor", a declarat reporterilor ministrul economiei Pedro Siza Vieira.

Guvernul a declarat într-un comunicat că greva afectează de asemenea staţiile de pompieri, porturile, companiile de transport public şi benzinăriile.

"Vreau să cer şoferilor să respecte legea şi asigurarea minimului necesar de servicii", a spus Siza Vieira, explicând decretul care ordonă şoferilor să se întoarcă la lucru.

Potrivit ministrului, ar putea surveni anulări ale zborurilor în următoarele ore dacă nu se reiau aprovizionările.

Autoritatea aeroportuară ANA monitorizează situaţia şi a cerut pasagerilor care călătoresc de la Lisabona sau Faro să verifice statutul zborului lor la companiile aeriene.

Compania Prio, furnizor de combustibil, a declarat pentru agenţia de presă Lusa că se aşteaptă ca aproape jumătate din staţiile sale să rămână fără benzină sau motorină până la sfârşitul zilei.

"Acest lucru s-ar putea agrava dacă sindicatul şoferilor nu îşi va sfătui membrii să respecte ordinul emis de guvern pentru a asigura serviciile minime de alimentare a staţiilor", a declarat Prio într-un comunicat.

Sindicatul naţional al transportatorilor de mărfuri periculoase a anunţat că greva va continua până când cererile sale vor fi îndeplinite.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Portugalia greva carburant