x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Posibilă încetare a focului în Gaza? Ministrul de Externe israelian nu o exclude, dar explică în ce condiţii s-ar putea obţine acordul

Posibilă încetare a focului în Gaza? Ministrul de Externe israelian nu o exclude, dar explică în ce condiţii s-ar putea obţine acordul

de Marina Constantinoiu    |    18 Noi 2012   •   15:44
Posibilă încetare a focului în Gaza? Ministrul de Externe israelian nu o exclude, dar explică în ce condiţii s-ar putea obţine acordul
Sursa foto: ESAIAS BAITEL/AFP

Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, a declarat că Israelul este gata să ia în calcul o încetare a focului, cu condiţia ca toate grupările armate palestiniene din Gaza să-şi înceteze atacurile îndreptate spre ţara sa, relatează AFP.
"Singura noastră condiţie pentru o încetare a focului este ca toate grupările teroriste care operează în Gaza să înceteze complet focul”, a afirmat Lieberman.

Negocieri intense


Chestiunea încetării focului a fost abordată şi de preşedintele israelian Shimon Peres, într-un interviu acordat postului de televiziune Sky News. Întrebat despre o posibilă încetare a focului, Peres a răspuns:”În ceea ce ne priveşte, răspunsul este da”. Peres a salutat "eforturile” preşedintelui egiptean Mohamed Morsi de a obţine o încetare a focului între israelieni şi mişcarea Hamas, dar a acuzat Hamas că până în prezent a respins această propunere.El a mai declarat că scopul ţării sale este obţinerea păcii. "Scopul nostru este pacea, scopul lor este distrugerea Israelului. Nu este o situaţie uşoară”, a explicat preşedintele israelian. "Nu noi am început să tragem”, a spus el, dând asigurări că ţara sa acţionează cu scopul de a se apăra.
Sâmbătă, preşedintele egiptean declarase că există nişte indicii despre o posibilă încetare a focului în curând, făcând referire la contacte susţinute între palestinieni şi israelieni, dar a adăugat că nu există încă garanţii.

Scuturi umane

Peres a dat asigurări că ţara sa, care a declanşat miercuri o operaţiune militară în Fâşia Gaza, controlată de mişcarea Hamas, face un efort suprem de a nu lovi civili şi locuinţele acestora. "Din păcate, ei folosesc locuinţele civililor şi chiar moscheile pentru a-şi ascunde armele, pentru a le transforma în cartiere generale de unde să tragă”, a mai spus Peres. Tot el a mai dat asigurări că Israelul nu vizează jurnalişti. "Jurnaliştii nu sunt ţinte. Am bombardat cartiere generale unde se pot afla şi jurnalişti. E un lucru greu de acceptat pentru noi”, a afirmat acesta.

Hamasul a lansat duminică două rachete în direcţia zonei metropolitane Tel Aviv, în cea de-a cincea zi a conflictului dintre Israel şi militanţii palestinieni. Acesta a constat, până acum, în bombardarea unor ţinte palestiniene din Gaza, însă oficiali israelieni au sugerat că operaţiunile militare ar putea fi extinse.

Armata israeliană a interceptat şi distrus două rachete lansate de palestinieni din Fâşia Gaza spre zona metropolei Tel Aviv. Anterior, o rachetă a lovit în plin o clădire cu patru etaje, în zona Ashkelon. A urmat riposta aviaţiei militare: două avioane israeliene au atacat un lansator de rachete din Fâşia Gaza. Un oficial palestinian de rang înalt din Fâşia Gaza a declarat duminică, sub protecţia anonimatului, că un armistiţiu este posibil în următoarele 48 de ore. "Există discuţii serioase în vederea ajungerii la un acord şi s-ar putea obţine un aranjament pentru duminică sau luni", a declarat el.

Pregătiţi pentru orice eventualitate


Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică dimineaţă, la şedinţa de Guvern, că armata israeliană este pregătită să "intensifice în mod semnificativ" operaţiunea sa militară "Pilon de Apărare", în curs. Israelul a poziţionat mii de rezervişti, vehicule blindate pentru transport de trupe, buldozere şi tancuri în apropierea barierei de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza.
Armata israeliană a închis vineri drumurile principale de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza, iar Guvernul intenţionează să mobilizeze până la 75.000 de militari rezervişti.

"Tsahal (armata israeliană) a atacat peste 1.000 de ţinte teroriste în Fâşia Gaza şi continuă operaţiunile în acest moment. Armata provoacă pagube importante atât armamentului îndreptat împotriva cetăţenilor israelieni, cât şi celor care utilizează acest armament şi celor care îl trimit", a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat de către serviciile sale. "În acest weekend, am vorbit din nou cu preşedintele american Barack Obama şi i-am mulţumit atât pentru susţinerea dreptului Israelului de a se apăra, cât şi pentru contribuţia sa, şi cea a apoporului american, la dezvoltarea sistemului antirachetă Iron Dome", a adăugat el. Sistemul de apărare antirachetă "Iron Dome", finanţat în mare parte de către Statele Unite, a permis interceptarea câtorva zeci de proiectile, în special rachete, lansate către Tel Aviv.
Avertismente de la Londra

Ministrul britanic de Externe William Hague a avertizat duminică asupra faptului că o operaţiune terestră israeliană în Fâşia Gaza ar putea să "coste" Israelul "o mare parte" a susţinerii internaţionale de care se bucură şi că aceasta "riscă o prelungire a conflictului", relatează AFP.

"O invazie terestră este mult mai dificil de susţinut de către comunitatea internaţională, în special de către Marea Britanie", a insistat el într-un interviu pentru Sky News, în momentul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţa că armata este pregătită "să extindă în mod semnificativ" operaţiunea sa militară "Pilon de Apărare". "Este mult mai dificil să fie evitate sau limitate pierderi civile în timpul unei invazii terestre, iar o mare parte a unei operaţiuni terestre ar ameninţa cu amplificarea conflictului", a subliniat William Hague. Ministrul britanic a repetat, cu toate acestea, că Hamas este "primul vinovat" de situaţia actuală, îndemnând din nou mişcarea islamistă palestiniană să "înceteze atacurile cu rachetă asupra Israelului".

Biroul Russia Today, distrus

Postul public Russia Today a anunţat duminică faptul că biroul său din oraşul Gaza al filialei în limba arabă a fost distrus în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un bombardament israelian împotriva unui centru de presă, care nu a provocat răniţi în rândul echipei RT, relatează AFP.

"Filiala în limba arabă a RT, Rusiya Al-Yaum, a fost bombardată de către forţele israeliene, în Fâşia Gaza, în primele ore ale zilei de 18 noiembrie, cu aproximaţie la ora locală 1.30" (1.30, ora României), a precizat postul rus. "Birourile postului se aflau la ultimul etaj al unui imobil de 11 nivele, împreună cu cele ale altor instituţii media, între care Sky News, ITV şi agenţii de presă palestiniene", continuă RT. "În total, partea israeliană a lansat patru rachete, dintre care una a lovit biroul RT", a mai precizat televiziunea.
Bombardamente israeliene au atins un centru media, în centrul oraşului Gaza, în noaptea de sâmbătă spre duminică, rănind cel puţin şase jurnalişti, potrivit unor surse medicale palestiniene.

Potrivit unor martori, acest complex a fost avariat grav. Jurnalişti care se aflau în interior au fost evacuaţi după primul raid, care a fost urmat de cel puţin alte două bombardamente asupra acestei locaţii. În complex se afla postul de televiziune al-Qods, considerat apropiat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

×
Subiecte în articol: gaza Israel atentat