x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poveste cu un marocan

Poveste cu un marocan

28 Aug 2004   •   00:00

Inventivitatea unor romani de a face bani ii uimeste pe vesticii Europei. Dar ii uimeste si pe romanii plecati in cautarea unei vieti mai bune. Asa a ramas mut de uimire Alexandru Ion Florescu. El a intalnit un cersetor care se da drept marocan, "ca sa nu terfeleasca numele Romaniei".

COSTIN ANGHEL

Fai este unul dintre administratorii www.e-migrant.ro. Pe numele sau real Alexandru Ion Florescu, Fai locuieste in Germania, o tara preferata de sutii si cersetorii romani plecati din tara-mama, dupa cum spune el. Faptele pe care el mi le-a descris s-au petrecut insa in Franta, intr-un orasel pe nume Ferney-Voltaire. Aceasta localitate se gaseste, dupa spusele lui A.I Florescu, la 15 minute de granita cu Elvetia.

INTALNIREA. Fai l-a intalnit pe marocan la intrarea intr-un magazin. "Cum ma apropiam eu de magazin pentru a-mi lua cate ceva de mancare sunt interpelat de un individ negricios, cu mustata si cu fata de marocan, care avea in mana niste ziare obosite pe care incerca, probabil, sa mi le vanda", incepe povestirea Fai. Pentru a scapa de "marocan", romanul l-a ignorat si a intrat in magazin. Cand a iesit s-a oprit pe o banca pentru ca sa bea apa. Cersetorul a revenit la roman, l-a interpelat in franceza. "Era ceva de Doamne ajuta".

POLIGLOTUL. La "urarile de bine" ale cersetorului, Florescu a incercat, din nou, sa raspunda cu indiferenta, numai ca marocanul nu-i dadea pace. Timpul trecea si cersetorul nu renunta, voia neaparat bani de la omul de pe banca, pentru el nu conta cine sau de unde este. "I don’t speak french, sorry". Cam asa a sunat ultima incercare a lui Fai de a-l goni pe "liber profesionist".

Dar, surpriza! Cersetorul era poliglot. A inceput sa-si depene povestea in engleza, plin de aplomb, era convins ca va scoate, daca nu lacrimi, macar bani de la Fai. "Nu mai tin minte ce-a spus. Insa, uitandu-ma la el, si patriot fiind ma gandesc : asta nu-i de-al nostru venit la cersit, chiar o fi amarat, hai ca-i dau 50 de centi sa scap de el", povesteste Fai.

PE ROMANESTE. Plin de sentimente "omenesti", de intrajutorare a unei fiinte umane aflate la ananghie, romanul si-a scos portofelul, cautand in el niste monede. Nu stia cati bani sa-i dea cersetorului, nu se hotarase. Simtind parca nehotararea "binevoitorului", "marocanul" a schimbat limba de adresare. De data aceasta mana lui Fai a inghetat pe portofel. "Haide, ma, da-i pe toti", mormaia marocanul, pe romaneste.

"Eu ridic privirea din portofel, ii intind o moneda si-l intreb ranjind: vrei sa ti-i dau chiar pe toti?", povesteste Fai. "Marocanul" a ramas surprins. Dar si-a revenit repede, daca ar fi stiut ca cere bani unui conational... s-ar fi oprit, poate.

CA INTRE ROMANI. Ca intre doi fosti locuitori ai plaiurilor dambovitene, cei doi au inceput sa discute, sa se "descoasa" reciproc. De la "marocan", Fai a aflat cateva chestii interesante.

"Omul incepe sa-mi povesteasca plin de patriotism cum nu spune la nimeni ca-i roman si ca toata lumea crede ca-i marocan", isi aminteste Fai. "Afacerea Cersetoria" a fost si ea disecata pe masa discutiilor. In general mergea bine, dar, in acea zi, lumea parca se inchisese toata in casa, asa mergea de prost. Totusi, "marocanul" invatase cum sta treaba. De opt ani era plecat in Franta, avea familie, copii.

"Pai si cat castigi, dom’e?, intreaba Fai. Iti ajunge sa traiesti?". "Daaa, vreo 1.500-2.000 de euro". La acesti bani nu plateste impozite, nu vrea pensie de la stat, nici de la cel roman, nici de la cel francez. "Pensia mi-o fac eu singur", spune increzator cersetorul. Daca s-ar angaja, la lipsa lui de pregatire profesionala, ar castiga, crede el, cel mult 1.000 euro pe luna. Cum sa-i convina? Omul trebuie sa-si plateasca chiria, gazele, sa-si tina copiii la scoala. Macar ei sa nu fie cersetori. Cireasa de pe pledoaria "cersetorului patriot" este casa pe care si-o ridica in Romania, din cersit.

CLIENTI VECHI. Cand "marocanul" ii explica lui Fai problemele "negustoresti" pe care le poate avea cu Politia din Geneva. Daca cersesti acolo, "te ia garda imediat si te expulzeaza sau ai probleme", spunea cersetorul, apare "un client" de-al acestuia. Un american se apropie de el, vorbeste "de bine" in engleza cu el, si-i intinde cativa euro. Mereu era darnic cu "marocanul". Discutia dintre romani se reia repede, dar se incheie si mai repede, o "clienta" incerca sa-l fenteze pe cersetor, s-a urcat in masina si "a plecat rapid, cu scart", povesteste Fai. Romanul "liber profesionist", pe taramul Frantei nu a mai avut timp decat sa-i bata obrazul, "Vous n’aves pas de parole, madame!", i-a strigat el.

LA NEMTI. Cersetorul era curios in privinta domiciliului lui Fai, unde locuieste. A aflat, in Germania. "Daaa, foarte frumoasa Germania!", a exclamat cersetorul. Acesta avea si niste rude la Frankfurt, se ocupa cu masini, atat poate sa spuna, da’ nu poate sa le viziteze, are interdictie, tot de la "ocupatu’ cu masini" i se trage! Intalnirea s-a terminat cu "urari de succese nesperate" si bunastare-n casa. Erau doi romani prin Franta.

PE ROMANESTE

"Eu ridic privirea din portofel, ii intind o moneda si-l intreb ranjind: vrei sa ti-i dau chiar pe toti?" - Ion Alexandru Florescu

EMIGRANT

"Site-ul www.e-migrant.ro a fost gandit ca o baza de date interactiva. Este dedicat in mod special romanilor care se afla in strainatate, dar si celor de acasa care vor sa se informeze, celor care vor sa tina legatura cu prietenii plecati peste hotare. Echipa care a conceput acest site este ea insasi formata din romani care se afla in Occident sau care au fost o vreme plecati. Pentru ca stim cat de greu ne-a fost noua la inceput sa ne adaptam noului stil de viata, pentru ca stim cat de greu este cand te afli intr-o tara straina si pentru ca stim cat de grele sunt inceputurile, in special atunci cand prietenii raman in patrie, ne-am gandit sa concepem acest site ca pe un fel de ghid al romanului in strainatate. Aici (cu timpul) veti gasi adresele unor medici romani, restaurante cu specific romanesc, magazine de unde puteti cumpara alimente cu gust asemanator celor de acasa, ghiduri, dar si un forum - "Oracol" - unde puteti sa tineti legatura cu prietenii din Romania si sa faceti noi cunostinte." - Echipa E-migrant.ro
×
Subiecte în articol: diaspora marocanul cersetorul marocan