x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PPE îl atacă pe viitorul premier georgian, lăudându-l pe preşedinte, după modelul românesc

PPE îl atacă pe viitorul premier georgian, lăudându-l pe preşedinte, după modelul românesc

08 Oct 2012   •   19:32
PPE îl atacă pe viitorul premier georgian, lăudându-l pe preşedinte, după modelul românesc

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a reacţionat rapid după anunţul privind rezultatele alegerilor legislative din Georgia şi declaraţiile făcute de liderul coaliţiei Visul Georgian, câştigătoare a alegerilor.

Afirmând că alegerile desfăşurate în Georgia au întărit de manieră semnificativă caracterul democratic al acestei ţări, liderul PPE îl laudă în mod special pe preşedintele Mihail Saakaşvili pentru faptul că, în ciuda unei campanii electorale în care atacurile dintre tabere au fost extreme, a respectat rezultatul alegerilor şi a facilitat o tranziţie paşnică a puterii.

Reamintim că preşedintele georgian a recunoscut înfrângerea partidului său – Mişcarea Naţională Unificată, membru al PPE – la alegerile legislative câştigate de Visul Georgian, principala coaliţie a miliardarului Bidzina Ivanişvili. "Este clar că Visul Georgian a câştigat majoritatea la alegerile legislative de luni”, a declarat Saakaşvili într-un discurs televizat. "Aceasta înseamnă că majoritatea parlamentară trebuie să formeze un nou Guvern iar eu, în calitate de preşedinte, conform Constituţiei, voi facilita procesul astfel încât noul Guvern să îşi înceapă activitatea", a adăugat Saakaşvili, înainte de publicarea rezultatelor definitive ale scrutinului.

Miliardarul Bidzina Ivanişvili, care urmează să devină premier al acestei foste republici sovietice din Caucaz, a anunţat deja luni componenţa Guvernului. Totodată, Ivanişvili i-a cerut preşedintelui Mihail Saakaşvili să demisioneze. "Singura decizie bună pentru Saakaşvili ar fi acum să demisioneze", a declarat Ivanişvili, probabil viitor premier, în cadrul unei conferinţe de presă la Tbilisi.

El a avertizat, de asemenea, că funcţionarii care au comis delicte în timpul Guvernului în exerciţiu vor fi urmăriţi în justiţie.  "Nu va fi o persecutare a foştilor servitori ai statului, cu excepţia celor care au comis delicte. Aceştia vor trebui să răspundă pentru actele lor în faţa justiţiei", a adăugat Ivanişvili.

Discursul câştigătorului alegerilor nu a fost însă pe placul liderului PPE, care consideră că solicitarea lui Ivanişvili este "total inacceptabilă şi constituie un atac direct la democraţie şi întâietatea dreptului”. "Spre marea mea uimire, chiar dacă încă se mai numărau voturile, dl Ivanişvili a cerut demisia preşedintelui Saakaşvili. Acest apel este total inacceptabil şi constituie un atac direct contra democraţiei şi domniei legii. În consecinţă, mă aştept ca toţi oamenii politici europeni care nu au întârziat să-l felicite pe Ivanişvili azi, să denunţe public apelul său la demisia preşedintelui”, a spus Martens.

Ivanişvili intenţionează să o numească pe Maia Pandjikidze, fostul ambasador georgian în Olanda, în funcţia de ministru de Externe.

Irakli Garibaşvili, un aliat al lui Ivanişvili, ar urma să devină ministru de Interne, iar un fost ambasador georgian la ONU, Irakli Alasania, vicepremier şi ministru al Apărării.

Un celebru jucător de fotbal, Kaha Kaladze, care a intrat în politică după ce s-a retras din lumea sportivă, ar urma să devină vicepremier şi ministru pentru Infrastructură şi Dezvoltare Regională.

"Va fi cu adevărat un Guvern al poporului", a declarat Ivanişvili, prezentând componenţa viitorului său Guvern într-o conferinţă de presă.

Coaliţia Visul Georgian a lui Ivanişvili ar putea dispune de 83 de mandate de parlamentari, faţă de 67 de câte ar putea dispune partidul aflat la putere al preşedintelui Mihail Saakaşvili, potrivit ultimelor rezultate parţiale.

Candidatura lui Ivanişvili urmează, totuşi, să fie supusă aprobării Parlamentului de către preşedintele Saakaşvili, care rămâne la putere până la finalul celui de al doilea mandat, în 2013.

Potrivit lui Martens, "în următorii cinci ani, dezbaterea democratică - între Mişcarea Naţională Unificată ca partid de opoziţie şi coaliţia la putere – va avea loc în Parlament, nu în stradă. În ultimii nouă ani, preşedintele Saakaşvili şi Guvernele Mişcării Naţionale Unificate au consolidat democraţia şi domnia legii în Georgia”. "Mulţumită lui Saakaşvili şi MNU, Georgia a decenit o ţară europeană cu adevărat democratică”, laudă Martens acţiunile preşedintelui georgian, aşa cum a lăudat activitatea lui Traian Băsescu şi a PDL, membru al PPE.

Statele Unite au felicitat, marţi, Georgia pentru scrutinul "istoric" soldat cu victoria opoziţiei în faţa partidului preşedintelui Mihail Saakaşvili.

"Georgienii au dat un exemplu regiunii şi întregii lumi organizând o campanie transparentă, exprimând liber drepturi democratice şi insistând pe angajamentul unei tranziţii paşnice", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Abordând priorităţile sale în materie de politică externă, Ivanişvili a afirmat că Georgia vrea să îşi amelioreze relaţiile cu Rusia vecină şi să adere la NATO, o ambiţie pe care Moscova nu o vede cu ochi buni. "Trebuie să ne normalizăm relaţiile cu Rusia. Strategia noastră pentru a deveni membri NATO rămâne neschimbată", a declarat Ivanişvili.

Relaţiile diplomatice dintre Georgia şi Rusia sunt întrerupte de la războiul din vara lui 2008 pentru controlul Osetiei de Sud, regiune georgiană separatistă unde Moscova îşi menţine de atunci trupele.

Ameliorarea legăturilor dintre cele două ţări este imposibilă cu Saakaşvili. Ivanişvili vrea, de asemenea, să menţină relaţii bune cu Statele Unite, aliat al Tbilisi. "Dacă mă întrebaţi «America sau Rusia», vă răspund că avem nevoie de relaţii bune cu toată lumea", a declarat el.

×
Subiecte în articol: PPE Wilfred Martens