x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prăjituri cu suflet romănesc, la Londra

Prăjituri cu suflet romănesc, la Londra

de Monica Dumitrescu    |    01 Dec 2007   •   00:00
Prăjituri cu suflet romănesc, la Londra

La Londra, in cofetăria unei romănce, cozonacii şi brănzoaicele stau alături de minunate prăjituri franţuzeşti sau italiene.

AFACERE DULCE - Cofetăria Simonei din capitala engleză


La Londra, in cofetăria unei romănce, cozonacii şi brănzoaicele stau alături de minunate prăjituri franţuzeşti sau italiene.

Â
Pe o străduţă ingustă şi intimă, ce duce spre Convent Garden, cu magazine de suveniruri şi cafenele presărate de o parte şi de alta, se află şi Simone’s Patisserie. O cofetărie cochetă, cu mese aşezate in buza trotuarului, menite să impiedice turiştii şi să-i ispitească la "un treat", cum spun englezii. Adică la un răsfăţ in limba de pe Dămboviţa.

Simona a venit in Anglia cu şase ani in urmă. Prietenul ei era de ceva vreme aici. Şi-au făcut o familie şi au pornit-o de la zero. Soţul are azi o firmă de construcţii, iar Simona şi-a deschis de căteva luni o patiserie. "De ce patiserie? E o pasiune mai veche. Sunt un om cu o mare atenţie la detaliu. In ultima vreme comunitatea romănească s-a mărit. Mulţi se căsătoresc aici, işi botează copiii. Mai toţi au sarmale pe masă şi de aceea m-am găndit că nu poate exista o petrecere romănească fără tradiţionalele noastre prăjituri. Acelea aduc in final deliciul sărbătorii. Cea mai mare mulţumire a mea e că după nuntă vin mirii cu flori şi imi spun că a rămas friptura pentru tort", povesteşte cofetăreasa.

DE SUCCES. Simona a făcut cursuri de specializare in Franţa, Italia şi Germania. De la francezi a "furat" tehnici de design, de la nemţi, secrete ale cofetăriei clasice, iar la italieni s-a specializat. Asul din măneca Simonei e chiar modul in care prepară dulciurile. "Folosim doar produse naturale, fără chimicale sau amelioratori. La noi ciocolata işi schimbă culoarea in trei zile. Aşa că totul e permanent proaspăt, iar prăjiturile pot fi consumate fără restricţie de copii, femei insărcinate sau orice altă categorie. Piaţa britanică e saturată de produse care iau ochii, dar nu sunt decăt combinaţii de chimicale. Aşadar, suntem o alternativă", spune tănăra. De ce nu doar produse după reţete romăneşti? "Piaţa romănească nu e atăt de mare şi incerc să implinesc mai multe gusturi, să atrag clienţi de toate categoriile. Avem aproximativ 500 de produse şi lucrăm foarte mult pe bază de comandă. Am contracte de distribuţie in magazine britanice şi romăneşti şi incerc acum să intru pe piaţa hotelieră", işi descrie Simona afacerea, povestind apoi cum a luat spaţiul din celebra Covent Garden. "Am studiat piaţa vreme de un an şi jumătate inainte de a deschide afacerea. Veneam şi număram oamenii care trec prin faţa spaţiului comercial de căteva ori pe zi. Am fost pe rănd clientul tuturor patiseriilor şi cafenelelor din jur. Azi am clienţi de la o patiserie franţuzească ce e pe colţul străzii din ’84", spune cu măndrie tănăra, care are patru angajaţi: "Două fete sunt italience şi două romănce". Cu toate acestea nu se dă in lături de la a-şi sufleca mănecile şi a munci cot la cot cu "fetele" sale.

Â

TRUDa. Torturi ca ale Simonei, mai rar. Comenzile sunt variate, iar formele pe măsura imaginaţiei. "Un arab mi-a cerut să-i fac o cupolă pentru tortul de nuntă. Numai că nu voia orice cupolă, ci exact pe aceea de la moscheea lui de acasă. Mi-am lăsat imaginaţia să lucreze şi a ieşit", ne arată cofetăreasa pe un laptop tort după tort. Le-a fotografiat pe toate. Munceşte zi-lumină. Deseori ajunge acasă la miezul nopţii. "Mi se rupe inima că nu pot fi mai mult cu cei doi fii ai mei. Sunt două bomboane de băieţi, iar cel mic e un poznaş", i se luminează ochii Simonei vorbind despre copiii săi. Şi-a făcut un "acasă" in Anglia. "Aici ni s-au oferit cele mai multe şanse. Deja am cetăţenie britanică. Marea Britanie inseamnă mai multe posibilităţi de muncă, de afaceri şi mereu descoperi noi valori. In Romănia e mai greu să-ţi deschizi o afacere, căci eşti dependent de şpagă. Cu toate acestea, sunt foarte măndră că sunt romăncă", incheie Simona, pentru a-şi servi clienţii care s-au aşezat la măsuţele sale.

Ca mulţumire pentru realizările sale, Simona duce in fiecare duminică un colac la biserica ortodoxă romănească aflată in apropiere de cofetărie.

Englezii au devenit clienţi fideli

Aproape zilnic un bătrănel englez se furişează din casă. Işi inlocuieşte plimbarea cu un drum spre Simone’s Patisserie. Se aşază la masă şi comandă o prăjitură şi o cafea. Uneori serveşte zile la rănd aceeaşi prăjitură, pentru a-i cuprinde toată savoarea. Trece apoi la altă prăjitură. "Hai, Simona, uimeşte-mă şi azi" e replica bătrănului, pe care soţia il ţine la dietă. "Astfel de momente mă fac să merg mai departe. Acest bătrăn işi deschide sufletul pentru prăjiturile mele", se emoţionează Simona. Ştie din experienţă că piaţa englezească e foarte prentenţioasă şi că cel mai greu e să-i căştigi pe englezi. Chiar şi aşa are deja 30 de clienţi fideli care cumpără dulciuri doar de la Simone’s Patisserie.

×
Subiecte în articol: diaspora simona