x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prea cald în Italia: Școlile se deschid în octombrie!

Prea cald în Italia: Școlile se deschid în octombrie!

de Redacția Jurnalul    |    19 Aug 2024   •   22:15
Prea cald în Italia: Școlile se deschid în octombrie!

Având în vedere schimbările climatice în curs de desfășurare și căldura puternică din lunile de vară, unele sindicate și asociații solicită ministrului Educației și Meritului, Giuseppe Valditara, să modifice calendarul școlar, potrivit ANSA.

„Cu această arșiță este absurd să începem lecțiile la mijlocul lunii septembrie, mai bine octombrie. Avem nevoie de bun simț și previziune. Ciclurile de producție trebuie, de asemenea, să se schimbe, iar administrația publică trebuie să inițieze aceste schimbări în funcție de climă”, explică Marcello Pacifico, președintele Anief.

Coordonarea națională a profesorilor pentru drepturile omului a scris președintelui Societății italiene de pediatrie, Annamaria Staiano, președintelui Federației italiene a pediatrilor, Antonio D'Avino, și președintelui Asociației naționale a pediatrilor, Maria Angela Grassi, solicitându-le să exprime un aviz științific privind oportunitatea amânării începerii anului școlar 2024/2025.

Anterior, coordonarea solicitase ministrului Valditara și regiunilor să ia în considerare posibilitatea modificării calendarului școlar „pentru a evita posibilele îmbolnăviri atât pentru elevii fragili, cât și pentru profesori, a căror vârstă medie, conform statisticilor, este adesea ridicată. Credem că este necesar să revenim asupra acestui subiect pentru a găsi soluții adecvate și oportune”, scrie președintele Romano Pesavento.

Pe de altă parte, există numeroase asociații de părinți care subliniază că trei luni de închidere a școlilor, de la începutul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, sunt deja prea lungi. Costurile ridicate ale centrelor de vară „sunt transferate integral familiilor și niciun părinte nu are vacanță timp de trei luni.

Pe scurt, dificultățile de conciliere a muncii cu familia sunt prea mari pentru cei care au copii. Din acest motiv, au apărut mai multe inițiative de strângere de semnături pentru a cere o revizuire a calendarului școlar.

„Vacanța școlară foarte lungă”, se arată într-o petiție care a strâns 60.000 de semnături, „multiplică inegalitățile, favorizează pierderea competențelor cognitive și relaționale ale fetelor, băieților și adolescenților și descurajează echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru mulți părinți obligați să jongleze cu tabere de vară costisitoare și cu lipsa de alternative la prețuri reduse”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: italia cald şcoli octombrie deschidere