x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Precedentul Kosovo?

Precedentul Kosovo?

de Delia Zahareanu    |    29 Oct 2007   •   00:00
Precedentul Kosovo?
Sursa foto: ALEXANDER NEMENOV/

Preşedintele rus, Vladimir Putin, crede că recunoaşterea independenţei provinciei Kosovo fără acordul Serbiei ar duce la precedente periculoase in regiunea Balcanilor.

Liderul de la Kremlin, prezent vineri la summit-ul UE-Rusia, de la Lisabona, s-a folosit de prilej pentru a declara că independenţa provinciei Kosovo, fără recunoaşterea din partea Serbiei, ar duce la precedente periculoase in zona Balcanilor, relatează Rador, citănd canalul de televiziune N 24. Mai mult, Vladimir Putin a comentat: "Priviţi ce se intămplă in Europa. Nu vă sunt de ajuns problemele din Spania? Nu sunt suficiente problemele care pot să apară in Romănia? Puţine sunt problemele cu care se confruntă la ora actuală Belgia?".


SEPARATISM. Preşedintele rus s-a referit la tensiunile etnice dintre waloni şi flamanzi in Belgia, la problemele create de minoritatea bască in Spania şi la tensiunile etnice intre maghiari şi romăni in Ardeal. Desprinderea provinciei Kosovo, cu populaţie majoritar albaneză, din graniţele Serbiei ar crea un precedent periculos in zonă, ducănd la apariţia a numeroase mişcări de secesiune in intreaga Europă, in viziunea lui Putin. "De ce să dăm apă la moară acestor tendinţe de separatism?", a concluzionat liderul rus, citat de Bloomberg. Provincia Kosovo se află din 1999 sub mandat ONU, iar anul acesta, Naţiunile Unite au propus un plan de independenţă pentru regiune. Rusia s-a opus de la bun inceput declarării independenţei Kosovo.





×
Subiecte în articol: externe kosovo