x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pregătiri pentru alegeri în Taiwan. Alegătorii îndemnați să se gândească la Hong Kongul controlat de China atunci când votează

Pregătiri pentru alegeri în Taiwan. Alegătorii îndemnați să se gândească la Hong Kongul controlat de China atunci când votează

de Redacția Jurnalul    |    03 Dec 2023   •   21:40
Pregătiri pentru alegeri în Taiwan. Alegătorii îndemnați să se gândească la Hong Kongul controlat de China atunci când votează
Sursa foto: Hepta

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a făcut apel la alegători să se gândească la ceea ce s-a întâmplat în Hong Kong-ul controlat de chinezi atunci când vor vota luna viitoare. Taiwanul se pregătește pentru alegeri prezidențiale și parlamentare, în timp ce China își intensifică presiunile, potrivit Reuters.

Aceasta, a făcut, duminică, apel la alegători să se gândească la ceea ce s-a întâmplat în Hong Kong-ul controlat de chinezi atunci când vor vota luna viitoare, spunând că pacea trebuie să fie susținută de un angajament de consolidare a apărării.

Taiwanul se pregătește pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 13 ianuarie, în timp ce China, care revendică insula guvernată ca teritoriu propriu, intensifică presiunea militară pentru a-și împlini pretențiile.

China și principalul partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang (KMT), au prezentat alegerile ca fiind o opțiune între război și pace. China detestă Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la putere în Taiwan, și pe candidatul său la președinție, vicepreședintele Lai Ching-te, pe care îi numește ”separatiști periculoși”.

Adresându-se susținătorilor la un miting de campanie pentru Lai în capitala Taipei, Tsai a declarat că opoziția folosește "discursuri alarmiste" despre război și pace.

"Vreau să vă întreb pe toți cei de aici, vrea cineva război? Nimeni nu vrea", a spus ea. "Uitați-vă la Hong Kong și gândiți-vă la Taiwan. Noi nu vrem pace în stilul Hong Kong. Vrem o pace demnă", a spus Tsai.

Hong Kong, o fostă colonie britanică, a fost returnată Chinei în 1997 cu promisiunea unei largi autonomii în cadrul conceptului "o țară, două sisteme", pe care China a oferit-o și Taiwanului.

În 2020, Beijingul a impus o lege dură privind securitatea națională în Hong Kong, despre care a spus că este vitală pentru stabilitate, după ce orașul, un centru financiar global, a fost zguduit timp de luni de zile de proteste antiguvernamentale și anti-China, uneori violente, în 2019.

Tsai, căreia limitele mandatului îi interzic să candideze pentru realegere, a făcut din consolidarea apărării Taiwanului o piatră de temelie a mandatului său, o poziție pe care Lai, care conduce în sondaje, s-a angajat să o continue.

"Pentru a asigura pacea, trebuie să ne consolidăm capacitatea de a ne apăra. Casa noastră va avea încuietori, dar nu pentru a ne provoca vecinii", a declarat Tsai la miting. "Doar cu determinare putem apăra demnitatea și doar cu putere putem asigura pacea".

Candidatul prezidențial al KMT, Hou Yu-ih, a declarat sâmbătă că un vot pentru DPP este echivalent cu "trimiterea tuturor pe câmpul de luptă", deoarece susținerea independenței Taiwanului ar declanșa un război.

KMT dezvoltă în mod tradițional legături strânse cu China, dar neagă cu tărie că ar fi pro-Beijing. Acesta s-a angajat să redeschidă discuțiile cu China dacă va câștiga alegerile.

×
Subiecte în articol: taiwan alegeri tsai ing wen