x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PREGĂTIRI - Banchet CSI pe banii basarabenilor

PREGĂTIRI - Banchet CSI pe banii basarabenilor

de Vitalie Calugareanu    |    14 Noi 2008   •   00:00
PREGĂTIRI - Banchet CSI pe banii basarabenilor

Summit-ul şefilor de guverne din CSI (Comunitatea Statelor Independente) va avea loc astăzi, la Chişinău.



La eveniment participă şi premierul rus, Vladimir Putin, şi cel ucrainean, Iulia Timoşenko. Georgia, care a depus o cerere de ieşire din CSI, nu şi-a confirmat prezenţa.

Republica Moldova – cea mai săracă ţară din Europa – a fost nevoită să cheltuiască milioane de lei pentru confortul participanţilor la reuniune. Ca şi pentru vizita de acum câteva decenii, la Chişinău, a conducătorului fostei Uniuni Sovietice, Leonid Ilici Brejnev, autorităţile moldovene au pregătit intens organizarea evenimentului. La Chişinău sunt aşteptaţi aproximativ 650 de oficiali, care trebuie cazaţi, hrăniţi şi plimbaţi cu maşinile prin beciurile de la Mileştii Mici şi Cricova. Toate cheltuielile le suportă bugetul de stat al Republicii Moldova, şi nu bugetul CSI. Premierul moldovean Zinaida Greceanîi s-a ocupat personal de cazarea invitaţilor şi chiar de meniu.

Acţiunile de protest ale profesorilor nemulţumiţi de salariile, de aproximativ 40 de dolari pe lună, pe care le primesc au fost înăbuşite cu promisiuni guvernamentale, iar problema căldurii care lipsea în Chişinău, a fost temporar soluţionată de către Guvern. În schimb, poliţia a împânzit oraşul, iar orarul zborurilor de linie de pe Aeroportul din Chişinău a fost dat peste cap.

PREGĂTIRI DE PROTESTE

Trei partide politice de opoziţie şi-au anunţat public intenţia de a-l întâmpina pe premierul rus, Vladimir Putin, la Chişinău cu acţiuni de protest. Mişcarea Acţiunea Europeană şi Partidul Naţional Liberal au început de ieri pichetarea Ambasadei Rusiei din Chişinău, iar astăzi, Partidul Liberal din Moldova va organiza o manifestaţie de protest chiar lângă Palatul Republicii, unde se va desfăşura summit-ul CSI. Organizatorii acţiunilor de protest au anunţat că vor cere retragerea armatei şi a tancurilor ruseşti din Republica Moldova.

PROIECTE DEPĂŞITE

Programul summit-ului CSI include examinarea a trei chestiuni importante în opinia analiştilor politici: strategia de dezvoltare economică până în anul 2020, chestiuni legate de securitatea alimentară şi elaborarea unei strategii de dezvoltare a transporturilor. Proiectele acestor strategii sunt, însă, potrivit experţilor moldoveni, deja depăşite. Potrivit expertului Asociaţiei de Politică Externă, Eugen Revenco, "proiectul Strategiei până în 2020, elaborat vara trecută la Bişkek, nu ţine cont de criza financiară şi nici de războiul din Georgia care a dus la abandonarea Comunităţii de către această ţară".

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin are programată o întrevedere bilaterală cu premierul rus Vladimir Putin, în cadrul căreia va fi discutată chestiunea transnistreană. Această întrevedere este, practic, ultima speranţă a liderului de la Chişinău de a obţine o soluţionare rapidă a diferendului cu ajutorul Rusiei, după ce Tiraspolul a respins orice formă de dialog. "Preşedintele Voronin a sperat ca Federaţia Rusă să intervină în vreun fel până în ultimul moment. Nu cred că această idee a fost abandonată. Întrebarea este acum care vor fi costurile unei astfel de intervenţii. Sper să nu fim puşi într-o situaţie în care preşedintele Voronin să adopte o decizie grea, iar dacă va fi pus într-o aşa situaţie, sper să reziste şi să nu mergem la o soluţionare pe formula Federaţiei Ruse", a subliniat .

În cadrul summit-ului, Republica Moldova urmează să preia preşedinţia CSI pentru un an.

"Preşedintele Voronin a sperat ca Federaţia Rusă să intervină în vreun fel până în ultimul moment"
Eugen Revenco, analist în cadrul Asociaţiei de Politică Externă

×
Subiecte în articol: externe chisinau