x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră medicală: După 20 de ani de întuneric, un bărbat din Marea Britanie care a primit "ochiul bionic" vede din nou (VIDEO)

Premieră medicală: După 20 de ani de întuneric, un bărbat din Marea Britanie care a primit "ochiul bionic" vede din nou (VIDEO)

04 Mai 2012   •   05:49
Premieră medicală: După 20 de ani de întuneric, un bărbat din Marea Britanie care a primit "ochiul bionic" vede din nou (VIDEO)

In urma cu trei saptamani, Chris James, care a fost orb timp de 20 de ani, a vazut o lumina pulsand cu ochiul stang. A fost momentul in care doctorii activat cipul digital de 3 milimetri, asemanator cu cele folosite la camerele video de la telefoanele mobile, implantat in spatele ochiului.

Deocamdata, omul distinge doar forme incetosate. Medicii cred, insa, ca, in timp, creierul sau va "invata" din nou sa vada si atunci barbatul chiar va reusi sa recunoasca fetele celor din jur. scrie The Independent.

Lumina care cade pe cei 1500 de pixeli ai implantului digital e convertita in semnale electrice, acestea sunt preluate de nervi si transmise in portiunea creierului responsabila cu vederea.

Tratamentul ar putea ajuta mii de oameni care sufera de asa numita retinitis pigmentosa, care cauzeaza deteriorarea celulelor fotoreceptoare din spatele ochiului.

"In momentul in care am vazut lumina, am realizat ca nervii optici functioneaza bine, ceea ce este un semn extraordinar", a declarat James.

"Ce face din acest implant un lucru unic este faptul ca toate functiile retinei sunt integrate in cip", afirma Robert McLaren, profesor la Universitatea din Oxford.

Daca va fi un succes, implantul ar putea ajuta 25.000 de familii britanice, scrie The Independent, care precizeaza, totusi, ca acest tratament nu este aplicabil la boli ce afecteaza nervul optic, cum ar fi glaucomul.

×