Un locuitor din Kiribati, un arhipelag din Pacificul de Sud ameninţat de fenomenul de creştere a nivelului mărilor şi oceanelor, a cerut Noii Zeelande să-i acorde statut de refugiat, din cauza încălzirii climatice. O premieră mondială, potrivit avocatului acestuia, relatează lesoir.be.
A depus recurs
Ioane Teitiota, în vârstă de 37 de ani, a făcut recurs la refuzul exprimat de autorităţile neo-zeelandeze din domeniul imigraţiei de a-i acorda statutul de refugiat, ceea ce va atrage de la sine întoarcerea sa forţată în Kiribati, a explicat avocatul său, Michael Kitt.
Potrivit avocatului, clientul său nu ar trebui să fie trimis înapoi în Kiribati. Zone întregi din acest arhipelag sunt deseori invadate de apele oceanului, iar recoltele sunt afectate din cauza infiltrării apei sărate în rezervele de apă dulce.
Accesul la apă dulce, un drept fundamental
“Accesul la apă dulce este un drept fundamental. Guvernul din Kiribati este incapabil, şi poate reticent, să garanteze acest lucru, pentru că nu mai deţine deloc controlul asupra situaţiei”, a declarat avocatul pentru postul Radio New Zealand.
Cazul clientului său ar putea crea un precedent, nu doar pentru cei 100.000 de locuitori ai arhipelagului Kiribati, ci şi pentru toate populaţiile ameninţate de schimbările climatice provocate de om, este de părere avocatul.
O nouă categorie de pericole
Această nouă categorie de pericole, în creştere, creează o nouă clasă de refugiaţi, ale căror drepturi nu sunt recunoscute de convenţiile internaţionale, a explicat avocatul.
Autorităţile din Noua Zeelandă au refuzat să-i acorde statutul de refugiat lui Ioane Teitiota, argumentând că nimeni nu-i ameninţă acestuia viaţa la el în ţară. Dar avocatul Michael Kitt explică faptul că viaţa clientului său, precum şi cea a celor trei copii ai acestuia, este de fapt ameninţată de mediu.
Curtea Supremă din Auckland urmează să se pronunţe în acest caz la finele lunii.