x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră după renunțarea la acordul privind cerealele: Două nave comerciale au ajuns într-un port ucrainean de la Marea Neagră

Premieră după renunțarea la acordul privind cerealele: Două nave comerciale au ajuns într-un port ucrainean de la Marea Neagră

de Redacția Jurnalul    |    17 Sep 2023   •   10:40
Premieră după renunțarea la acordul privind cerealele: Două nave comerciale au ajuns într-un port ucrainean de la Marea Neagră
Sursa foto: Twitter

Două nave comerciale au ajuns în portul ucrainean Ciornomorsk de la Marea Neagră. Acestea au folosit o nouă rută, stabilită de autoritățile ucrainene, au spus autoritățile portuare din Ucraina. Navele vor fi încărcate cu cereale care vor fi exportate în Israel și Egipt.

Cele două nave au ajuns sâmbătă la Ciornomorsk și urmează să fie încărcate cu 20.000 de tone de grâu, potrivit BBC. Oficialii ucraineni spun că este prima dată când nave civile ajung într-un port ucrainean după renunțarea la acordul privind cerealele. Anterior, coridorul a fost folosit doar de vapoarele care plecau din Ucraina.

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat că navele „Resilient Africa" și „Aroyat" au navigat sub pavilion Palau și că echipajul lor este format din oameni din Ucraina, Turcia, Azerbaidjan și Egipt. Vapoarele vor livra grâul în Egipt și Israel, potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina.

Luna trecută, Ucraina a anunțat înființarea unui „coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a elibera navele blocate în porturile sale de la începutul războiului și pentru a ocoli blocada instituită de ruși după renunțarea la acordul privind cerealele.Până în prezent, cinci nave au părăsit portul Odesa, folosind coridorul care trece pe lângă coasta vestică a Mării Negre, în apropiere de România și Bulgaria.

Sosirea celor două nave reprezintă un test al capacității Ucrainei de a redeschide rutele de transport maritim într-un moment în care Rusia încearcă să își reimpună blocada după ce în iulie a abandonat acordul privind cerealele. În ultimele luni, rușii au lansat numeroase atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii portuare din Ucraina, atât de la Marea Neagră, cât și de la Dunăre.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nave cereale marea neagră