x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră: Peru are o femeie președinte! Pedro Castillo a fost destituit 

Premieră: Peru are o femeie președinte! Pedro Castillo a fost destituit 

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2022   •   09:15
Premieră: Peru are o femeie președinte! Pedro Castillo a fost destituit 
Sursa foto: Hepta

Peru are pentru prima dată o femeie președinte, după ce fostul președinte Pedro Castillo a fost destituit - la câteva ore după ce a încercat să dizolve parlamentul, scrie BBC.

Dina Boluarte - anterior vicepreședinte - a depus jurământul miercuri la Lima, după o zi dramatică.

La începutul zilei, Castillo declarase că va înlocui Congresul cu un "guvern excepționa de crizăl". Dar parlamentarii au ignorat acest lucru și, într-o ședință de urgență, l-au destituit. El a fost apoi reținut și acuzat de rebeliune.

Dina Boluarte, o avocată în vârstă de 60 de ani, a declarat că va guverna până în iulie 2026, dată la care s-ar fi încheiat președinția lui Castillo. Luând cuvântul după ce a depus jurământul de învestitură, ea a făcut apel la un armistițiu politic pentru a depăși criza care a cuprins țara.

Lanțul dramatic al evenimentelor de miercuri a început cu un discurs al președintelui Pedro Castillo la televiziunea națională, în care a declarat starea de urgență.

El a anunțat că va dizolva Congresul controlat de opoziție, o măsură care a fost primită cu surprindere atât în Peru - mai mulți miniștri au demisionat în semn de protest - cât și în străinătate.

Șeful Curții Constituționale l-a acuzat că a lansat o lovitură de stat, în timp ce SUA l-au "îndemnat ferm" pe Castillo să revină asupra deciziei sale.

Poliția și forțele armate peruane au publicat o declarație comună în care au afirmat că respectă ordinea constituțională.

Castillo a încercat să dizolve Congresul cu doar câteva ore înainte ca acesta să înceapă o nouă procedură de punere sub acuzare împotriva sa - a treia de când a preluat funcția, în iulie 2021. El a precizat că "un nou Congres cu puteri constituante, care va elabora o nouă constituție" va fi convocat "în cel mult nouă luni".

Dar Congresul, care este controlat de partide care se opun lui Castillo, a convocat o sesiune de urgență și a organizat votul de destituire pe care acesta a încercat să îl împiedice.

Rezultatul a fost copleșitor: 101 voturi au fost în favoarea destituirii sale, cu doar șase voturi împotrivă și 10 abțineri.

După destituire, Castillo a fost văzut în sediul poliției.

În fotografii - care au fost distribuite de poliție pe Twitter, dar care au fost șterse ulterior - acesta putea fi văzut stând jos, aparent relaxat, și discutând cu alte persoane. Apoi au fost publicate imagini cu Castillo semnând documente cu procurorii.

Ulterior, a fost reținut și acuzat de rebeliune pentru încălcarea ordinii constituționale.

Peru traversează o perioadă politică dificilă, mai mulți președinți fiind înlăturați din funcție în ultimii ani. În 2020, a avut trei președinți în decurs de cinci zile.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: peru femeie presedinte