În cursul acestei săptămâni, o dezbatere privind noua preşedinţie a Consiliului UE a adus în centrul atenţiei contribuţia Italiei la Uniunea Europeană de-a lungul anilor şi locul Europei într-o lume în schimbare.
Premierul italian Matteo Renzi a subliniat că, “dacă Europa şi-ar face un selfie astăzi, ar obţine o imagine obosită, resemnată”, adăugând că liderii europeni trebuie să acţioneze cu convingere şi hotărâre pentru a păstra Europa în fruntea chestiunilor globale.
Selfie este o fotografie autoportret, realizată digital şi postată pe reţele de socializare. Fenomenul cunoaşte o deosebită amploare, fiind adeseori asociat, în situaţiile extreme, cu o tulburare psihică, specifică persoanelor care îşi petrec o mare parte a timpului în spaţiul virtual online şi au probleme cu socializarea, cred specialiştii, citaţi de presa occidentală. Mai mult, cuvântul ”selfie” a fost declarat de către Oxford English Dictionary, în noiembrie 2013, ca fiind cuvântul anului.
Matteo Renzi a remarcat “rana adâncă lăsată de criză asupra noastră”, insistând însă că marea provocare a Europei este să îşi redescopere sufletul, istoria şi valorile. Referindu-se la Pactul de stabilitate şi creştere, el consideră că “acum avem stabilitate, iar creşterea trebuie să fie un element fundamental al politicii europene”.
Casandrele lui Barroso
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a salutat reforma propusă de Matteo Renzi şi a promis sprijin pentru “temele principale ale preşedinţiei italiene: creştere, cetăţeni, acţiunea externă”. “Multe Casandre au prevăzut implozia monedei euro destul de recent”, a adăugat Barroso. Liderul PPE, Manfred Weber (Germania), a comentat lecţiile învăţate din criză. “Una dintre lecţii este că trebuie să reglementăm pieţele financiare; alta este că datoriile ne distrug viitorul”, a precizat el. Gianni Pittella (S&D, Italia) a cerut flexibilitate în aplicarea Pactului de stabilitate, dar şi creştere şi solidaritate în abordarea fluxurilor de imigranţi. “Europa s-a născut ca expresie a solidarităţii. Trebuie să punem solidaritatea în practică”, a adăugat el. Syed Kamall (CRE, Regatul Unit) a cerut negocieri transparente privind acordurile comerciale şi a subliniat necesitatea reducerii “dependenţei energetice de regimuri care nu ne împărtăşesc valorile, fie cele din Orientul Mijlociu, fie Rusia”.
Atac la acordul de liber schimb UE-SUA
Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia) a scos în evidenţă faptul că ar trebui folosită UE ca un motor al creşterii, extinzând piaţa internă în domeniile energiei, sectorului digital, telecomunicaţiilor şi capitalului. “Italia este baza civilizaţiei noastre, a istoriei noastre, a culturii şi a Europei noastre”, a subliniat el. Barbara Spinelli (GUE/NGL, Italia) a cerut “o reformă completă a UE” şi “un nou acord european”. Politicianul italian s-a declarat împotriva Acordului de Liber Schimb UE-SUA, spunând că “aceste dogme neoliberale nu au funcţionat”. Philippe Lamberts (Verzi/ALE, Belgia) a salutat pasiunea şi energia premierului italian şi şi-a exprimat speranţa de a vedea aceste calităţi puse în practică în timpul preşedinţiei. Ignazio Corrao (EFDD, Italia) a atacat Acordul de Liber Schimb UE-SUA în curs de negociere, spunând că “dacă multinaţionalele pot da în judecată guvernele naţionale, atunci vom fi realizat cel mai pervers vis al globalizării: controlarea guvernelor de către pieţe”.
“Europa funcţionează”
Miercuri, premierul elen Antonis Samaras a prezentat deputaţilor europeni realizările preşedinţiei elene în fruntea Consiliului UE, menţionând progresul în crearea unei uniuni bancare, ameliorarea gestionării frontierelor şi a imigraţiei, dar şi punerea bazelor creşterii şi creării de locuri de muncă. “Europa funcţionează. Uniunea noastră are probleme, dar are şi capacitatea de a le rezolva şi de a merge înainte”, a declarat Samaras. Deşi Grecia şi UE au fost “provocate serios” în ultimii trei ani, popoarele Uniunii au reuşit să arate solidaritate şi capacitatea de schimbare pentru a deveni mai competitive, a adăugat el. (I.D)