x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Orban avertizează:”Încă două zile grele pentru Ungaria”

Premierul Orban avertizează:”Încă două zile grele pentru Ungaria”

de Istvan Deak    |    11 Iun 2013   •   22:26
Premierul Orban avertizează:”Încă două zile grele pentru Ungaria”
Sursa foto: Facebook

Guvernul ungar începe marţi procesul de evaluare a pagubelor provocate de inundaţiile cu care s-a confruntat Ungaria în ultimele zile şi va stabili programul pentru operaţiunile de curăţare post-inundaţie, a afirmat marţi premierul Viktor Orban.
“Încă mai avem o zi şi jumătate până la două zile dure înaintea noastră, dar după ce reuşim să trecem peste acestea vom fi aproape de a anunţa un succes”, a declarat el într-o conferinţă de presă susţinută în satul Tokol, de la sud de Budapesta. “Dar mai avem nevoie de două zile de eforturi susţinute şi atenţie intensă”, a subliniat el.
Şeful Executivului de la Budapesta a explicat că Dunărea curge la niveluri ridicate pe la sud de oraşul Dunaujvaros şi se aşteaptă să ajungă la cel mai ridicat nivel în sud, la Baja, miercuri, şi după aceea la Mohacs, joi.
Pe de altă parte, Csaba Hende, ministrul Apărării, a precizat într-o conferinţă de presă că Guvernul va pune la dispoziţie 1.000 de soldaţi ungari autorităţilor din Serbia vecină pentru a ajuta la operaţiunile de prevenire a inundaţiilor în desfăşurare în această ţară.
Parlamentul ungar a aprobat luni seară prelungirea situaţiei de pericol decretate la începutul săptămânii trecute de premierul Viktor Orban în cazul a trei judeţe de pe cursul superior al Dunării şi Budapesta, în condiţiile în care nivelul apelor înregistrează o scădere destul de lentă în aceste zone.
Potrivit reglementărilor ungare, situaţia de pericol poate fi decretată de executiv pentru o perioadă de 15 zile care poate fi prelungită doar cu aprobarea parlamentului.
Totodată autorităţile au decis extinderea situaţiei de pericol şi în cazul localităţilor aflate la sud de Budapesta, mai ales că şi acolo se vor înregistra niveluri semnificative ale apelor Dunării în zilele următoare.
După atingerea valorii record de 891 cm duminică seara la Budapesta, nivelul Dunării a început să scadă treptat.

×