x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Vucic: Serbia nu va uita niciodată bombardamentele NATO

Premierul Vucic: Serbia nu va uita niciodată bombardamentele NATO

24 Mar 2016   •   22:10
Premierul Vucic: Serbia nu va uita niciodată bombardamentele NATO
Sursa foto: Glenn Fawcett/Office of the Secretary of Defen

'Serbia probabil că va ierta, dar nu va uita niciodată' bombardamentele NATO, a declarat joi premierul sârb Aleksandar Vucic, în timpul ceremoniei de comemorare a victimelor din oraşul Varvarin, unde, pe 30 mai 1999, rachete lansate de avioanele Alianţei au lovit un pod, ucigând 10 persoane şi rănind alte 17, relatează agenţia Xinhua.

Ceremonia s-a desfăşurat cu prilejul Zilei Amintirii Victimelor bombardamentelor NATO, marcată în fiecare an pe 24 martie, data când Alianţa a lansat raidurile aeriene asupra obiectivelor armatei sârbe, acuzată atunci de statele occidentale că a comis abuzuri asupra etnicilor albanezi din provincia Kosovo, scopul bombardamentelor fiind forţarea retragerii trupelor sârbe din respectiva provincie.

În discursul său de joi, premierul Vucic a calificat acea campanie de raiduri aeriene drept o 'agresiune lipsită de sens şi nenecesară a 19 state puternice asupra Serbiei' şi 'un fel de masacru ce distruge totul fără să rezolve nimic', el făcând referire şi la numeroasele victime şi pagube materiale.

Şeful executivului de la Belgrad a spus în continuare că Serbia este astăzi alături de cele 19 state care au atacat-o întrucât ea este hotărâtă să se reconcilieze cu ele 'pentru poporul nostru şi viitorul nostru', dar a insistat că 'noaptea de acum 17 ani va fi întotdeauna amintită în Serbia'.

'Astăzi, mândri şi drepţi, dar cu o voce scăzută şi tristă, putem spune clar: Ne-aţi ucis, ne-aţi ucis copiii, dar nu aţi ucis Serbia, pentru că ea nu poate fi ucisă', a continuat Vucic, adăugând că tristeţea, regretul şi lacrimile nu trebuie să conducă ţara către furie şi ură. 'Am găsit puterea să ne ridicăm, să iertăm, să ne privim în ochi şi să ne schimbăm, să lăsăm trecutul să se odihnească şi să dăm o şansă viitorului', a conchis şeful guvernului sârb.

În timpul unei alte ceremonii, desfăşurate în oraşul Prokuplje, unde şi-a pierdut viaţa primul soldat sârb în urma bombardamentelor NATO, ministrul apărării, Zoran Djordjevic, a amintit că acele raiduri au provocat moartea a 659 de soldaţi sârbi. Autorităţile sârbe estimează că bilanţul total al victimelor, militari şi civili, a fost de circa 3.500 de morţi şi peste 12.500 de răniţi.

Rezultatul bombardamentelor NATO a fost desfăşurarea unei misiuni a ONU în Kosovo, provincie care în anul 2008 şi-a autoproclamat independenţa faţă de Serbia. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Aleksandar Vucic