x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii Alvin E. Roth și Lloyd S. Shapley au primit premiul Nobel pentru economie

Americanii Alvin E. Roth și Lloyd S. Shapley au primit premiul Nobel pentru economie

15 Oct 2012   •   14:25
Americanii Alvin E. Roth și Lloyd S. Shapley au primit premiul Nobel pentru economie

Premiul Nobel pentru economie a fost câștigat de americanii Alvin E. Roth și Lloyd S. Shapley pentru teoria lor privind ”alocările stabile de sarcini și practica designului în marketing”.

Roth este profesor de economie la Universitatea din Harvard, iar Shapley este profesor emerit la Universitatea din California. Shapley a folosit o soluție cooperativă a ”teoriei jocului” pentru a studia și compara diferite feluri în care grupuri cu interese diferite pot lucra împreună.

El și colegii săi au utilizat algoritme de tip Gale-Shapley pentru a asigura cooperări stabile între membrii a mai multe astfel de grupuri. Shapley a demonstrat, în urma experimentelor, cum proiectarea anumitor metode specifice de lucru poate asigura beneficii în mod sistematic grupurilor cu interese diferite.

Roth s-a folosit de teoriile dezvoltate de Shapley pentru a arăta cum această stabilitate afectează "succesul unor instituții de marketing” în practica reală.

"Chiar dacă acești cercetători au lucrat independent unul de altul, combinația dintre teoria de bază a lui Shapley și investigațiile empirice ale lui Roth au dus la înflorirea cercetării în domeniu și la îmbunătățirea performanței în multe piețe economice”, se arată în anunțul Academiei care i-a premiat pe cei doi.

×