x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premiul Nobel pentru Fizică, atribuit pentru metode de măsurare şi manipulare a particulelor individuale. Cine sunt câştigătorii

Premiul Nobel pentru Fizică, atribuit pentru metode de măsurare şi manipulare a particulelor individuale. Cine sunt câştigătorii

09 Oct 2012   •   13:58
Premiul Nobel pentru Fizică, atribuit pentru metode de măsurare şi manipulare a particulelor individuale. Cine sunt câştigătorii
Sursa foto: AFP

Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2012 a fost atribuit cercetătorului francez Serge Haroche şi omului de ştiinţă american David Wineland pentru activitatea lor în domeniul fizicii cuantice, anunţă Comitetul Nobel.

"Laureaţii premiului Nobel pentru Fizică 2012 au deschis porţile spre o nouă eră de experimente în domeniul fizicii cuantice, demonstrând posibilitatea observării directe a particulelor cuantice, fără a le distruge", conform comunicatului emis de Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, potrivit Agerpres.

Serge Haroche, 68 de ani, profesor la College de France şi la Ecole Normale Superieure din Paris, şi David J. Wineland, cercetător la National Institute of Standards and Technology (NIST) şi profesor la University of Colorado Boulder, Colorado, au descoperit şi dezvoltat, în mod independent, metode de măsurare şi manipulare a particulelor individuale, păstrându-le în acelaşi timp natura cuantic-mecanică, în moduri despre care se credea că sunt imposibil de realizat.

În acest an, în contextul crizei economice, Fundaţia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixând-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), faţă de 10 milioane de coroane cu începere din 2001. Fiecare premiu constă într-o medalie, o diplomă personală şi o recompensă financiară.

Premiul Nobel pentru Fizică este cel de-al doilea oferit în cadrul săptămânii Nobel şi va fi urmat de premiile pentru, Chimie, Literatură, Pace şi Economie. Primele premii Nobel pentru domeniile din ştiinţă, dar şi cele pentru literatură şi pace au fost oferite în 1901, în conformitate cu dorinţa testamentară a inventatorului dinamitei, Alfred Nobel.

×