x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preotul basarabean din biserica arsa

Preotul basarabean din biserica arsa

18 Sep 2004   •   00:00

Pentru preotii romani din Basarabia, idealul perfectiunii dumnezeiesti este secundat de lupta de a-si mentine identitatea nationala. Nu e usor, pentru ca regimul comunist din Basarabia incearca cu orice pret sa le nege aceasta identitate.

ANDRADA FLORIA

Parintele Roman Galben spune ca a construit cu mainile lui biserica in care a slujit pana asta-vara. Si a fost linistit in slujba lui timp de un an. Acum nu mai are biserica. Niste oameni i-au dat foc. Deocamdata, cei peste 600 de enoriasi din sat merg la serviciile divine oficiate sub cerul liber.

FAPTELE. Parintele Roman Galben a facut studiile teologice in Romania, a slujit cativa ani la biserica din Hancesti, la 30 de km de Chisinau, iar in anul 2000 i s-a dat un loc de biserica la periferia Chisinaului, in localitatea Pac. Cu sprijinul comunitatii, preotul a ridicat aici o capela, care a fost, de altfel, primul locas sfant din localitate si prima biserica inregistrata in cadrul Mitropoliei Basarabiei, dupa recunoasterea ei in 2001. Un an. Atat a durat linistea, pentru ca dupa un an de la inregistrarea bisericii, preotul Roman Galben a inceput sa primeasca amenintari prin intermediul membrilor consiliului parohial si al crestinilor. Daca nu trece sub ascultarea Mitropoliei care tine de Moscova va lua bataie.

Intr-o sambata noaptea a fost incendiat paraclisul. Flacarile au mistuit nu numai vesmintele, obiectele pretioase folosite la slujbe si icoanele, ci si temelia bisericii, adica tot ce muncise pana atunci, spune parintele Galben. La scurt timp dupa incendiu, parintele a fost si el batut si internat in spital. Politia s-a ocupat de caz, dar n-a aflat nici pana azi faptasii.

MOTIVELE. La 13 decembrie 2001, Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a obligat Guvernul comunist din Basarabia sa recunoasca Mitropolia Basarabiei, care se afla sub jurisdictia Patriarhiei Romane. De atunci, aceasta Mitropolie se afla intr-un conflict continuu cu Mitropolia Moldovei, care apartine de Patriarhia Moscovei. Problema celor doua biserici coincide cu aceea a tuturor romanilor din Ba-sarabia. Guvernul vrea sa anuleze originea romana a preotilor si a enoriasilor si incearca sa ii convinga sa treaca de sub autoritatea Mitropoliei Basarabiei, sub cea a Mitropoliei Moldovei. Ratiunea este aceea de deznationalizare a romanilor, spune parintele Galben. "Preotii sunt deci amenintati, iar enoriasii sunt amagiti ca daca vor trece la Mitropolia Moldovei, parohia va obtine mai multe ajutoare si mai multi bani", povesteste el.

RASPUNS.Desi preotul Roman Galben spune ca slujeste in fiecare zi intr-o tensiune fara margini, el refuza categoric sa cedeze presiunilor.

Intrebat ce vrea sa faca in continuare, parintele Galben raspunde cu o indarjire ce iese din tiparele modestiei care l-a caracterizat pana acum. "Eu cred ca daca inlatura pastorul, ceilalti sunt mai usor de induplecat. Dar eu sunt roman! Nu vreau sa trec la Mitropolia Moldovei!" El spune ca in aceste momente, Biserica Romana din Basarabia are mare nevoie de sprijin.

CADRU GENERAL. Ceea ce este cu adevarat ingrijorator este faptul ca parintele Galben nu este unicul caz de acest fel, dupa cum spune el. Povesteste cum in aceeasi situatie cu el sunt parintele Petru Buburuz, cel care a reinfiintat Facultatea de Teologie din Chisinau, preotul Ion Ciuntu, care isi tine slujbele la Biserica Teodora de la Sihla, si Nazarie Ochisor, una dintre fetele bisericesti din comuna Voluntiri.

HOTARARE

"Eu cred ca daca inlatura pastorul, ceilalti sunt mai usor de induplecat… Dar eu sunt roman! Nu vreau sa trec la Mitropolia Moldovei!"

PROMISIUNI

"Preotii sunt deci amenintati, iar enoriasii sunt amagiti ca daca vor trece la Mitropolia Moldovei, parohia va obtine mai multe ajutoare si mai multi bani" - Roman Galben, preot

SOLUTIE

Singurul ziar din Basarabia care a scris despre cazul parintelui Galben este Flux. In numarul din 23 iulie, ziarul anunta ca "Ministrii din Consiliul Europei" monitorizeaza modul in care autoritatile comuniste de la Chisinau indeplinesc hotararea CEDO din decembrie 2001 cu privire la Mitropolia Basarabiei si ca vor fi informati despre tratamentul aplicat comunitatii religioase de la Chisinau.
×