x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa din Olanda comentează "enervarea" lui Diaconescu

Presa din Olanda comentează "enervarea" lui Diaconescu

de Mihaela Matachita    |    03 Sep 2009   •   00:00

Presa olandeză a scris joi despre supărarea lui Cristian Diaconescu, ministrul român de Externe care şi-a anulat în ultimul moment vizita la Haga, iar după ce omologul său olandez i-a explicat că este vorba despre o "neînţelegere", s-a răzgândit şi chiar şi-a cerut scuze.



"Guvernul român, supărat pe Olanda", a scris De Telegraaf despre gestul "de ultim minut al ministrului român", care şi-a anulat vizita. "Guvernul ţării balcanice este supărat din cauza criticilor olandeze privind reformele din justiţie", a explicat ziarul, atrăgând atenţia că gestul Olandei a fost perceput drept "inamical" în România. "Guvernul român mai este supărat şi pentru că Olanda face presiuni în UE ca România şi Bulgaria să fie sancţionate, dacă nu fac progrese în lupta împotriva corupţiei", a mai precizat De Telegraaf.

NIMENI NU-I PERFECT
La rândul său, site-ul televiziunii publice olandeze NOS arăta că România "s-a enervat" din cauza unei scrisori a Guvernului. "Anularea (vizitei lui Diaconescu - n.red.) este un protest faţă de o scrisoare a Guvernului privind România. În document se arată că România nu face suficiente eforturi pentru a combate crima organizată şi corupţia", arăta NOS. Precizăm însă că reproşurile Comisiei Europene privind crima organizată vizează numai Bulgaria, dar redactorii NOS par să nu ştie acest lucru.

NRC Handelsblad a atras atenţia asupra modului în care a perceput Bucureştiul gestul Guvernului olandez: "Faptul că acest document a fost publicat în ajunul vizitei lui Diaconescu, ministru al social-democraţilor, nu a fost o coincidenţă, potrivit părţii române" care a spus că un asemenea gest nu este în spriritul cooperării în cadrul UE. Arătând că Olanda s-a bazat pe raportul Comisiei Europene când a formulat criticile, ziarul a subliniat că documentul olandez "merge un pas mai departe: Guvernul susţine că slaba combatere a corupţiei ar putea afecta distribuirea fondurilor europene pentru România şi aderarea la spaţiul Schengen". Or, aceste aspecte nu se regăsesc în raportul CE, atrage atenţia NRC.

SCUZELE LUI DIACONESCU
După apariţia informaţiei că Diaconescu va veni totuşi la Haga, NOS a anunţat că "ministrul român vine până la urmă" şi a oferit detalii despre discuţia dintre acesta şi omologul său olandez. "Ministrul Maxime Verhagen l-a sunat în această seară pe Diaconescu, care a spus că este vorba despre o neînţelegere şi că va veni până la urmă. El s-a oferit să îşi prezinte scuzele", nota NOS cu satisfacţie. Portalul Nieuws a arătat că, după o convorbire telefonică purtată târziu în noapte, cei doi miniştri au ajuns la concluzia că este vorba despre o neînţelegere. Nieuws a subliniat că "natura neînţelegerii rămâne neclară" şi că ministrul român "şi-a cerut scuze pentru precedenta anulare a vizitei".

×
Subiecte în articol: externe