x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa franceză compară mişcarea de protest a românilor cu cea a "indignaţilor"

Presa franceză compară mişcarea de protest a românilor cu cea a "indignaţilor"

27 Ian 2012   •   10:45
Presa franceză compară mişcarea de protest a românilor cu cea a "indignaţilor"

De doua saptamani, romanii continua sa protesteze impotriva planului de austeritate si cer demisia Guvernului. Pe fundalul unei crize economice si sociale, miscarea lor aminteste de cea a "indignatilor" din alte tari, scrie saptamanalul L'Express.

Manifestatiile, incepute la 12 ianuarie, continua la Bucuresti si in alte orase din tara. Si chiar daca numarul protestatarilor a mai scazut, circa o suta de persoane continua sa ocupe Piata Universitatii in fiecare seara, cerand demisia presedintelui Basescu.

Oamenii cer si demisia Guvernului, despre care spun ca este "arogant" si "corupt" si ca este la originea degradarii nivelului de trai din cauza masurilor de austeritate mult prea dure.

Confruntat cu o puternica recesiune economica in 2009, guvernul de centru-dreapta a aplicat o serie de masuri de austeritate, precum taierea cu 25% a salariilor bugetarilor (cea mai mai mare reducere din toate tarile UE), cresterea TVA-ului, scaderea pensiilor.

Multa vreme oprimat de regimurile totalitare, poporul roman vrea acum sa se faca auzit de actualii conducatori ai tarii, dar si de formatiunile politice de opozitie. "Romanii si-au pierdut increderea. Ei le cer politicienilor un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului", se spune in comunicatul casei regale.

Acest sentiment s-a accentuat si mai mult odata cu reactia ministrului de externe, recent demis, Theodor Baconschi, care i-a comparat pe protestatari cu o "mahala violenta si inepta", inainte de a-si nuanta afirmatiile, recunoscand "autismul clasei politice" romanesti. Primele sale declaratii rasunatoare l-au determinat totusi pe premierul Emil Boc sa-l demita.

Partidele de opozitie, Partidul Social-Democrat si Partidul National Liberal, unite in alianta USL, cer demisia guvernului si alegeri anticipate. De cealalta parte, premierul Emil Boc, liderul Partidului Democrat-Liberal, refuza sa vorbeasca de demisie. Se indoieste ca alegerile anticipate ar fi utile si aminteste ca in toamna vor avea loc alegeri parlamentare.

Intr-o interventie televizata, seful statului a declarat miercuri ca intelege situatia dificila a romanilor, dar nu si-a anuntat demisia. Potrivit acestuia, masurile dureroase au permis stabilizarea economiei, o crestere a PIB-ului fiind inregistrata in 2011.

Acuzat de unele mass-media si de opozitie de tendinte "dictatoriale", presedintele a promis crearea de noi locuri de munca, o noua reforma a sanatati si a pledat pentru o modificare a Constitutiei si a legii electorale, pentru ca numarul alesilor sa fie redus.

Presedintele, care incearca sa recastige increderea poporului, a admis ca a facut unele "gafe", referindu-se mai ales la criticile lansate impotriva lui Raed Arafat, atunci cand a intervenit telefonic in cadrul unei emisiuni televizate.

×