Înainte de a pleca într-o vizită oficială în China, preşedintele rus Vladimir Putin a comentat ironic vineri votul britanic în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană: 'Organizarea acestui referendum şi rezultatele sale nu reprezintă nimic altceva decât atitudinea arogantă şi inconsecventă a autorităţilor britanice faţă de probleme cruciale pentru ţară şi pentru întreaga Europă', potrivit agenţiei TASS.
Cu câteva zile mai înainte, în 18 iunie, cu ocazia Forumului economic de la Sankt-Petersburg, Putin adoptase aceeaşi atitudine critică faţă de David Cameron: 'Pentru ce a organizat el acest referendum ? Pentru a şantaja Europa ? Sau pentru a o speria ?', aminteşte cotidianul francez Le Monde în ediţia sa de duminică.
"Sperăm că, în această nouă realitate, necesitatea de a construi relaţii bune cu Moscova va prevala', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând: "Nu am constatat întotdeauna o voinţă de a coopera din partea partenerilor noştri britanici'.
Relaţiile bilaterale între Moscova şi Londra sunt de fapt execrabile - potrivit Le Monde - , fiind afectate în special de asasinarea lui Aleksandr Litvinenko, fost agent FSB, otrăvit cu poloniu în 2006 la Londra, pe care justiţia britanică o impută celui mai înalt nivel ierarhic al statului rus.
Brexit constituie o victorie incontestabilă pentru Putin. După ce s-a lovit de un front comun al UE în sancţiunile adoptate în 2014 împotriva Rusiei - ca represalii la anexarea Crimeii şi la conflictul din estul Ucrainei - Moscova întrevede o nouă breşă în poziţia adoptată până în prezent de Cei 28.
Regatul Unit face parte dintre ţările cele mai hotărâte să opună o atitudine fermă Rusiei. 'Fără Marea Britanie în Europa, nu va mai exista nimeni care să apere atât de hotărât sancţiunile împotriva noastră', s-a bucurat pe Twitter primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Diviziunile europene rezolvă problemele Kremlinului, comentează publicaţia franceză.
Rezultatele votului britanic 'au demonstrat în manieră spectaculoasă contradicţiile serioase din cadrul UE, divergenţele de opinie asupra unei serii de probleme fundamentale, în special asupra gradului de integrare în cadrul Uniunii', a subliniat vineri Ministerul rus al Afacerilor Externe.
Întrebat despre comentariul omologului său britanic, care descrisese Brexit-ul ca pe o victorie a lui Putin, şeful diplomaţiei ruse - Serghei Lavrov - nu a ocolit un răspuns direct: 'Eu nu am o formaţie medicală, în consecinţă nu am dreptul să fac comentarii asupra cazurilor medicale', a spus el cu ocazia summit-ului de la Taşkent al Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (OCS).
Brexit-ul este "un seism politic', a insistat pe Twitter Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe în Duma Rusiei. 'Din 24 iunie 2016, trăim în altă Europă', a adăugat el.
Această "nouă realitate' relatată de canalele media ruseşti care au pus înainte reacţiile entuziaste ale mai multor responsabili ai extremei drepte europene, între care cea a Marinei Le Pen, este afectată totuşi de o nelinişte surdă generată de impactul scăderilor economice asupra unei economii ruse aflate deja într-o formă proastă.
"Uniunea Europeană este un partener important al Rusiei, de aceea Moscova are interes ca ea să rămână o forţă economică înfloritoare, stabilă şi previzibilă', a declarat Peskov.
Primul ministru rus, Dmitri Medvedev, a subliniat şi el "riscurile suplimentare pentru economia mondială, inclusiv pentru economia rusă'.'Bineînţeles, aceasta nu ne bucură', a adăugat el. Mai ales că Marea Britanie rămâne un partener major al NATO, adevăratul adversar al Moscovei, a subliniat şi Puşkov.AGERPRES