Încolțită de acuzații de corupție și ample manifestații de stradă organizate în fiecare sâmbătă împotriva sa, președinta sud-coreeană, Park Geun-hye, s-a declarat gata să renunțe la putere înaintea încheierii mandatului ei, prevăzută pentru începutul anului 2018. Ea a afirmat că va lăsa parlamentul să-i decidă soarta. Opoziția califică însă oferta drept o strategie pentru evitarea procedurii de destituire.
„Aș lăsa la latitudinea parlamentului orice hotărâre în privința viitorului meu, inclusiv o reducere a mandatului prezidențial”, a spus Park Geun-hye, citată de BBC. Cu toate acestea, ea a adăugat că nu dorește să lase în urmă un vid de putere. „Atunci când parlamentarii vor fixa condițiile pentru o tranziție care să reducă impactul vidului de putere și a haosului în gestionarea problemelor țării, voi pleca”, a precizat luni președinta, într-un discurs televizat. Opoziția sud-coreeană a respins imediat oferta șefei statului de a demisiona după „un plan” stabilit de parlament, interpretând anunțul neașteptat drept o stratagemă de a scăpa de umilința unei proceduri de destituire, ce pare tot mai probabilă. „Oamenii așteaptă o demisie imediată și nu o tergiversare sau pasarea responsabilității către parlament”, au spus liderii Opoziției, citați de BBC. O serie de analiști politici sud-coreeni au apreciat, la rândul lor, că Park Geun-hye încearcă să-și negocieze plecarea, în schimbul abandonării urmăririi penale împotriva sa. În Coreea de Sud, președintele în exercițiu nu poate fi urmărit într-un dosar penal, cu excepția situațiilor în care ar comite fapte de trădare. Imunitatea președintelui este ridicată însă la sfârșitul mandatului. Parlamentul de la Seul urmează să se reunească, vineri, pentru a discuta dacă este cazul ca șefa statului să fie confruntată cu procedura destituirii. În cazul în care parlamentul votează vineri moțiunea de destituire, prerogativele prezidențiale ale lui Park Geun-hye vor fi suspendate imediat, urmând ca premierul sud-coreean să își asume interimatul. Curtea Constituțională ar urma să hotărască apoi dacă destituirea poate fi validată, deliberând însă într-un interval de timp care poate dura până la șase luni. Foarte mulți parlamentari declarau înaintea discursului rostit de Park Geun-hye că speră să voteze pentru destituirea acesteia. Un număr mare de parlamentari ai majorității se alăturaseră colegilor din opoziție care cereau această măsură. După discursul președintei, liderii partidului din care aceasta face parte solicită întârzierea procedurilor de destituire. Ei susțin că președinta trebuie să fie lăsată să plece într-un mod „onorabil” și nu prin destituire.
Trădată de „Rasputin”
Park Geun-Hye este acuzată că s-a lăsat consiliată în probleme ale statului de Choi Soon-Sil, supranumită „Rasputin”, o veche prietenă a președintei, care nu ocupa nicio poziție oficială în administrație și nu ar fi trebuit să aibă acces la documente secrete. Mai mult, Choi este cercetată pentru trafic de influență și corupție, fiind suspectată că ar fi profitat de relațiile sale cu președinta pentru a extorca bani de la principalele companii din țară, pe care le-ar fi obligat să-i vireze sume mari în fonduri create de ea.
„Anunțul președintei nu este chiar o demisie, ci o ofertă pentru o demisie ulterioară” Steve Evans, analist BBC