x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele bulgar, atacat pentru Ucraina

Președintele bulgar, atacat pentru Ucraina

27 Apr 2016   •   09:13
Președintele bulgar, atacat pentru Ucraina
Sursa foto: Alex Micsik

Președintele bulgar, Rosen Plevneliev, a respins acuzațiile potrivit cărora a adus țara într-o “uniune militară” cu Ucraina, transmit BTA și Novinite, citate de Agerpres. Săptămâna trecută, omologul său de la Kiev, Petro Poroșenko, declara că Ucraina, Bulgaria și România studiază posibilitatea înființării unei brigăzi comune, similară celei deja existente, formată de Lituania, Polonia și Ucraina.  Declarația lui Poroșenko a declanșat proteste vehemente din partea partidului de stânga ABV, membru în guvernul minoritar bulgar. Vicepreședintele acestei formațiunii, Rumen Petkov, a afirmat că va solicita informații suplimentare despre recenta întâlnire dintre șefii de stat bulgar și ucrainean.

“Orice aderare a țării la o organizație sau uniune necesită o decizie din partea Adunării Naționale”, parlamentul țării, a subliniat, între timp, președinția bulgară, calificând orice alte interpretări drept “mincinoase” și menite să inducă în eroare opinia publică. În urma declarațiilor lui Rumen Petkov, mai multe publicații au sugerat că Plevneliev, care se plasează în mod deschis de partea Ucrainei în conflictul cu Rusia, a inclus unilateral Bulgaria într-o uniune militară cu Kievul, fără a avea un mandat în acest sens.

Conform unui comunicat al președinției, Plevneliev a susținut constant că “Bulgaria trebuie să fie un membru activ și de încredere al NATO, iar armata bulgară trebuie să-și sporească capabilitățile de luptă în conformitate cu angajamentele asumate”. “Șeful statului a încurajat guvernul să întreprindă acțiuni pentru întărirea cooperării bilaterale și multilaterale cu state ce pot contribui la sporirea capabilităților bulgare de apărare”, mai spune comunicatul.

 

Între timp, România și Ucraina au semnat, recent, un acord privind cooperarea în domeniul transporturilor militare

 

 

×