x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Camerei Comunelor demisionează

Preşedintele Camerei Comunelor demisionează

de Mihaela Matachita    |    20 Mai 2009   •   00:00

Michael Martin, "speaker"-ul Camerei Comunelor din Marea Britanie, criticat pentru rolul său în scandalul deconturilor, a anunţat că va demisiona la 21 iunie, a relatat AFP.



Michael Martin, care deţine funcţia de preşedinte al camerei inferioare a Parlamentului britanic de nouă ani, a spus într-o scurtă declaraţie făcută marţi în faţa deputaţilor: "În scopul menţinerii unităţii (Camerei Comunelor), am decis că voi renunţa la postul de speaker duminică, 21 iunie".  El a precizat că alegerea succesorului său va avea loc la 22 iunie.

Ulterior, purtătoarea sa de cuvânt a anunţat că Martin renunţă şi la mandatul de deputat de Glasgow la 21 iunie, determinând organizarea unui scrutin legislativ parţial în acest fief laburist.

Însă, dacă tradiţia va fi respectată, Martin ar urma să fie înnobilat, ceea ce îi va permite să deţină un loc în Camera Lorzilor (camera superioară Legislativului de la Londra).  

AFP precizează că este pentru prima dată în ultimii 300 de ani când un preşedinte al Camerei Comunelor este constrâns să demisioneze.

Martin (63 de ani), fost muncitor metalurgist, se afla de mai multe zile în centrul criticilor pentru faptul că nu a ştiut sau nu a dorit să reformeze sistemul de decontare a unor cheltuieli personale ale parlamentarilor britanici.  Acest sistem este acum în centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri politice din ultimii ani. Martin a fost ţinta unei moţiuni de neîncredere pentru rolul său în acest scandal. Moţiunea prin care i s-a cerut demisia a fost semnată de aproximativ 20 deputaţi laburişti, conservatori şi liberal-democraţi.AFP precizează că ultima dată când un preşedinte de cameră a fost constrâns să demisioneze datează din 1695. Este vorba despre Sir John Trevor care acceptase bani în schimbul sprijinului pentru adoptarea unei legi.

×
Subiecte în articol: externe