x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Camerei Reprezentanților din SUA a părăsit Taiwanul

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA a părăsit Taiwanul

03 Aug 2022   •   14:12
Președintele Camerei Reprezentanților din SUA a părăsit Taiwanul
Sursa foto: Agerpres

Președint Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a părăsit miercuri Taiwanul după ce a promis solidaritate și a salutat democrația, lăsând în urmă o Chină furioasă în urma scurtei sale vizite pe insula autoguvernată, revendicat[ de Beijing, scrie Reuters.

China și-a manifestat indignarea față de vizita la cel mai înalt nivel al SUA pe insulă din ultimii 25 de ani printr-o explozie a activității militare în zonă, prin convocarea ambasadorului SUA la Beijing și prin oprirea mai multor importuri agricole din Taiwan.

Unele dintre exercițiile militare planificate de China urmau să aibă loc în interiorul teritoriului maritim și aerian de 12 mile marine al Taiwanului, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, o acțiune fără precedent pe care un oficial de rang înalt din domeniul apărării a descris-o în fața reporterilor ca fiind "echivalentă cu o blocadă maritimă și aeriană a Taiwanului".

Pelosi a sosit împreună cu o delegație a Congresului în vizita sa neanunțată, dar urmărită îndeaproape, la sfârșitul zilei de marți, sfidând avertismentele repetate ale Chinei.

"Delegația noastră a venit în Taiwan pentru a arăta clar și fără echivoc că nu vom abandona Taiwanul", i-a spus Pelosi președintelui taiwanez Tsai Ing-wen. "Acum, mai mult ca oricând, solidaritatea Americii cu Taiwanul este crucială, iar acesta este mesajul pe care îl aducem aici, astăzi", a spus ea în timpul vizitei sale de aproximativ 19 ore.

Un critic de lungă durată al Chinei, în special în ceea ce privește drepturile omului, Pelosi s-a întâlnit cu un fost activist din Tiananmen, cu un librar din Hong Kong care a fost reținut de China și cu un activist taiwanez eliberat recent de China.

Ultimul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA care a mers în Taiwan a fost Newt Gingrich, în 1997. Dar vizita lui Pelosi are loc pe fondul deteriorării puternice a relațiilor sino-americane, iar în ultimul sfert de secol China a apărut ca o forță economică, militară și geopolitică mult mai puternică.

Ca represalii, departamentul vamal al Chinei a anunțat suspendarea unor importuri din Taiwan, în timp ce ministerul său al comerțului a interzis exportul de nisip natural către Taiwan.

Deși nu au existat prea multe semne de protest împotriva obiectivelor sau bunurilor de consum din SUA, a existat o prezență semnificativă a poliției în fața consulatului american din Shanghai și ceea ce părea a fi mai multă securitate decât de obicei în fața ambasadei din Beijing.

La scurt timp după sosirea lui Pelosi, armata chineză a anunțat exerciții aeriene și maritime comune în apropierea Taiwanului și lansări de testare a rachetelor convenționale în marea de la est de insulă, agenția de presă de stat chineză Xinhua descriind exerciții cu muiție de război și alte exerciții în jurul Taiwanului de joi până duminică.

Ministerul chinez de externe a declarat că vizita lui Pelosi dăunează grav păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan, și că "are un impact grav asupra bazei politice a relațiilor dintre China și SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei".

Armata chineză a declarat că se află în stare de alertă maximă și că va lansa "operațiuni militare țintite" ca răspuns la vizita lui Pelosi.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat după sosirea lui Pelosi în Taiwan că Statele Unite "nu se vor lăsa intimidate" de amenințările sau retorica belicoasă a Chinei și că nu există niciun motiv pentru care vizita sa ar trebui să precipite o criză sau un conflict.

Armata taiwaneză și-a sporit nivelul de alertă. Ministerul Apărării a declarat că 21 de avioane chineze au intrat marți în zona de identificare a apărării aeriene și că China încearcă să amenințe porturi și orașe cheie prin exerciții în apele din jur.

"Așa-numitele zone de exerciții se încadrează în cele mai aglomerate canale internaționale din regiunea Indo-Pacific", a declarat miercuri pentru Reuters un oficial de rang înalt din Taiwan, familiarizat cu planificarea securității sale.

"Putem vedea ambiția Chinei: să facă din strâmtoarea Taiwan ape neinternaționale, precum și să facă din întreaga zonă situată la vest de primul lanț de insule din vestul Pacificului sfera sa de influență", a spus persoana respectivă.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că exercițiile sale militare din jurul Taiwanului nu au cauzat probleme legate de libertatea de navigație.

×
Subiecte în articol: taiwan China sua nancy pelosi