x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele CE, Donald Tusk: Obiectivul este de a nu mai permite niciodată sosirea necontrolată de refugiaţi

Preşedintele CE, Donald Tusk: Obiectivul este de a nu mai permite niciodată sosirea necontrolată de refugiaţi

17 Sep 2016   •   00:15
Preşedintele CE, Donald Tusk: Obiectivul este de a nu mai permite niciodată sosirea necontrolată de refugiaţi

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că unul dintre obiectivele importante ale Uniunii Europene la summitul desfăşurat vineri la Bratislava este "de a nu mai permite niciodată sosirea necontrolată de refugiaţi", transmite EFE.

Fostul premier polonez a declarat, la finalul summitului, că Europa trebuie să preia din nou controlul asupra frontierelor sale în conformitate cu principiile spaţiului de liberă circulaţie Schengen.

La acest summit, organizat pentru a configura viitorul şi priorităţile unei Uniuni Europene cu 27 de membri, fără Marea Britanie, una dintre teme a fost modul în care trebuie abordată criza migraţiei. "Nu trebuie să mai permitem niciodată sosirea necontrolată de refugiaţi şi (trebuie) să punem controlul frontierelor noastre din nou sub umbrela sistemului Schengen", a spus Tusk, care a asigurat că frica şi nesiguranţa resimţite de mulţi cetăţeni europeni sunt reale şi sunt chestiuni care trebuie abordate şi soluţionate.

"Faptul că milioane de europeni nu se simt în siguranţă este real. Sunt preocupaţi de lipsa de control, există temeri din cauza imigraţiei, terorismului şi viitorului economic şi social", a recunoscut el. Tusk a mai recunoscut şi că UE "nu este perfectă", dar a adăugat că toţi liderii UE sunt de acord că Uniunea este cel mai bun edificiu care există în prezent. "Suntem hotărâţi să nu mai repetăm greşelile trecutului şi să avansăm pe bază de soluţii în Europa celor 27. Lucrurile nu vor mai fi ca până acum", a promis Tusk.

Preşedintele Consiliului European a declarat că "trista" ieşire a Marii Britanii din UE a deschis o dezbatere sinceră cu privire la rădăcinile actualei situaţii politice din interiorul blocului comunitar. El s-a referit şi la "foaia de drum" aprobată vineri la Bratislava, în care sunt incluse şi alte chestiuni, precum acordul cu Turcia pe tema refugiaţilor, sprijinul ţărilor în lupta împotriva terorismului, o mai mare cooperare economică, investiţii şi mai multe opţiuni pentru tinerii europeni. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Donald Tusk refugiati migranti schengen ce