x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele chinez, Xi Jinping, cere "reținere maximă" în Ucraina

Președintele chinez, Xi Jinping, cere "reținere maximă" în Ucraina

09 Mar 2022   •   08:53
Președintele chinez, Xi Jinping, cere "reținere maximă" în Ucraina
Sursa foto: antena3

Președintele chinez Xi Jinping a făcut un apel la "reținere maximă" în Ucraina și a declarat că China este "îndurerată să vadă cum flăcările războiului se reaprinde în Europa", a relatat presa de stat, în cea mai puternică declarație a sa de până acum cu privire la acest conflict, conform Reuters.

Xi, vorbind în cadrul unei întâlniri virtuale cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, a declarat că cele trei țări ar trebui să sprijine împreună discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV.

Xi a descris situația din Ucraina ca fiind "îngrijorătoare" și a spus că prioritatea ar trebui să fie împiedicarea escaladării sau a "scăpării de sub control", a declarat Xi.

El a mai spus că Franța și Germania ar trebui să depună eforturi pentru a reduce impactul negativ al crizei și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul sancțiunilor asupra stabilității finanțelor globale, a aprovizionării cu energie, a transportului și a lanțurilor de aprovizionare.

China, care a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina sau să le califice drept invazie, și-a exprimat în mod repetat opoziția față de ceea ce descrie drept sancțiuni ilegale împotriva Rusiei.

Prietenia Chinei cu Rusia, consolidată luna trecută când președintele Vladimir Putin a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing în aceeași zi în care țările au declarat un parteneriat strategic "fără limite", a devenit incomodă pentru China pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Xi Jinping