x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele destituit al Nigerului beneficiază de sprijinul „neclintit” al SUA

Președintele destituit al Nigerului beneficiază de sprijinul „neclintit” al SUA

de Redacția Jurnalul    |    29 Iul 2023   •   18:00
Președintele destituit al Nigerului beneficiază de sprijinul „neclintit” al SUA
Sursa foto: Hepta

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, i-a oferit liderului nigerian destituit Mohamed Bazoum sprijinul Washingtonului și i-a avertizat pe cei care îl rețin că „sute de milioane de dolari de asistență” sunt în pericol.

Generalul Abdourahamane Tchiani, șeful Gărzii Prezidențiale din 2011, s-a autoproclamat noul lider al Nigerului, după o lovitură de stat la începutul acestei săptămâni, în urma căreia pro-occidentalul Bazoum a fost reținut, relatează AFP.

Blinken, care își încheia vineri un turneu în mai multe țări din Pacific, l-a sunat pe Bazoum pentru a doua oară în tot atâtea zile pentru a-i oferi „sprijinul neclintit” al Americii, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Matt Miller, într-un comunicat.

De asemenea, secretarul de stat american „a lăudat rolul lui Bazoum în promovarea securității nu numai în Niger, ci și în regiunea mai mare a Africii de Vest” și a declarat că Washingtonul va continua să lucreze pentru „a asigura restaurarea deplină a ordinii constituționale și a regimului democratic în Niger”.

Într-un apel separat către fostul lider nigerian Mahamadou Issoufou, Blinken și-a exprimat îngrijorarea cu privire la detenția continuă a lui Bazoum și la faptul că „negocierile pentru asigurarea ordinii constituționale în Niger se află într-un impas”.

El i-a spus lui Issoufou că „regretă faptul că cei care îl rețin pe Bazoum amenință ani de cooperare de succes și sute de milioane de dolari de asistență” pentru Niamey și i-a cerut lui Issoufou să continue să lucreze în numele lui Bazoum, a declarat Miller.

Washingtonul a avertizat deja că ar putea înceta cooperarea în domeniul securității și în alte domenii cu Niger, unde sunt staționate aproximativ 1.000 de trupe americane.

Sâmbătă, UE a declarat că nu îi va recunoaște pe puciștii din Niger și că suspendă cooperarea în domeniul securității cu această țară.

UE a alocat 503 milioane de euro din bugetul său pentru a îmbunătăți guvernanța, educația și creșterea durabilă în Niger în perioada 2021-2024, potrivit site-ului său.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: antony blinken niger