Generalul Abdourahamane Tchiani, șeful Gărzii Prezidențiale din 2011, s-a autoproclamat noul lider al Nigerului, după o lovitură de stat la începutul acestei săptămâni, în urma căreia pro-occidentalul Bazoum a fost reținut, relatează AFP.
Blinken, care își încheia vineri un turneu în mai multe țări din Pacific, l-a sunat pe Bazoum pentru a doua oară în tot atâtea zile pentru a-i oferi „sprijinul neclintit” al Americii, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Matt Miller, într-un comunicat.
De asemenea, secretarul de stat american „a lăudat rolul lui Bazoum în promovarea securității nu numai în Niger, ci și în regiunea mai mare a Africii de Vest” și a declarat că Washingtonul va continua să lucreze pentru „a asigura restaurarea deplină a ordinii constituționale și a regimului democratic în Niger”.
Într-un apel separat către fostul lider nigerian Mahamadou Issoufou, Blinken și-a exprimat îngrijorarea cu privire la detenția continuă a lui Bazoum și la faptul că „negocierile pentru asigurarea ordinii constituționale în Niger se află într-un impas”.
El i-a spus lui Issoufou că „regretă faptul că cei care îl rețin pe Bazoum amenință ani de cooperare de succes și sute de milioane de dolari de asistență” pentru Niamey și i-a cerut lui Issoufou să continue să lucreze în numele lui Bazoum, a declarat Miller.
Washingtonul a avertizat deja că ar putea înceta cooperarea în domeniul securității și în alte domenii cu Niger, unde sunt staționate aproximativ 1.000 de trupe americane.
Sâmbătă, UE a declarat că nu îi va recunoaște pe puciștii din Niger și că suspendă cooperarea în domeniul securității cu această țară.
UE a alocat 503 milioane de euro din bugetul său pentru a îmbunătăți guvernanța, educația și creșterea durabilă în Niger în perioada 2021-2024, potrivit site-ului său.
(sursa: Mediafax)