x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Erdogan a pierdut și capitala

Președintele Erdogan a pierdut și capitala

de Şerban Mihăilă    |    02 Apr 2019   •   08:44
Președintele Erdogan a pierdut și capitala

Prin intermediul formațiunii sale politice, Partidul Dreptate și Dezvoltare (AKP), președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a suferit o înfrângere usturătoare în alegerile locale organizate la sfârșitul săptămânii trecute, pierzând controlul atât asupra capitalei Ankara, cât și al altor orașe importante între care, foarte probabil, se numără și Istanbul. Pentru prima oară de la înființarea sa, partidul marelui lider Erdogan a fost înfrânt în capitală.  

Peste 57 de milioane de turci au ales 1.389 de primari şi zeci de mii de membri ai consiliilor municipale şi locale, prezenţa la vot fiind de peste 83%. Mansur Yavas, candidatul Partidului Republican al Poporului (centru-stânga, secular, CHP), principala formaţiune de opoziţie, a câştigat detaşat cursa pentru Primăria Ankarei, fiind pentru prima dată când AKP pierde controlul asupra capitalei Turciei, potrivit rezultatelor preliminare după numărarea a peste 99% din voturi, a transmis, ieri, agenţia de ştiri Anadolu. Concomitent, CHP s-a impus şi în Izmir şi Adana. De altfel, dintre primele cinci cele mai mari oraşe din Turcia, doar Bursa a rămas sub controlul AKP. Cea mai grea înfrângere pentru partidul lui Erdogan se prefigura însă, ieri, la Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia, unde Ekrem Imamoglu (CHP), candidatul opoziţiei, avea cu aproximativ 28.000 de voturi mai multe decât candidatul AKP, fostul premier Binali Yildirim. Erdogan a fost primar al oraşului Istanbul timp de mai mulţi ani, înainte de a ajunge premier şi apoi preşedinte. La nivel național, Alianţa Poporului, condusă de AKP, a obţinut aproape 52% din voturi, în timp ce Alianţa Naţiunii, condusă de CHP, a primit peste 37% din voturi. Rezultatele sunt considerate o lovitură devastatoare pentru președintele Erdogan, care s-a folosit de toată influența lui, organizând inclusiv un plebiscit asupra persoanei sale, în plină criză economică. Mai mult, în încercarea de a obține cât mai multe voturi, liderul turc nu a ezitat să folosească subiecte populiste, cum ar fi controversa privind Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sophia) din Istanbul, transformată în moschee după cucerirea otomană, iar în prezent în muzeu. Erdogan a declarat în campanie că lăcaşul ar putea fi transformat din nou în moschee. De altfel, în ultimele luni, liderul turc a afirmat în repetate rânduri că votul de la locale este vital pentru supraviețuirea partidului său și a Turciei, țară pe care o conduce de 16 ani.

Lovitură năucitoare

Din această perspectivă, votul de duminică este considerat un verdict devastator pentru regimul Erdogan, pe fondul declinului economic accentuat al Turciei. Lira și-a pierdut din putere, iar economia a intrat în recesiune încă din ultimele trei luni ale anului 2018, scrie BBC. În campanie, liderul turc a declarat în repetate rânduri că el este „șeful economiei naționale, în calitate de președinte al țării”, învinovățind Occidentul și în special Statele Unite pentru „turbulențele financiare” ale țării. Conform rezultatelor din alegeri, această strategie pare să se fi dovedit însă total falimentară pentru șeful statului și pentru partidul său. Nici accentele religioase vânturate de AKP în campanie nu s-au dovedit mai eficiente, iar partidul lui Erdogan a suferit astfel cea mai mare înfrângere de la înființarea sa, în 2001. Singura reacție a AKP este, deocamdată, contestarea rezultatelor locale din capitală. În viitorul apropiat, atât liderii AKP, cât și președintele Erdogan vor trebui să facă însă schimbări majore de strategie pentru a nu pierde total controlul asupra țării.

„Poporul a votat în favoarea democrației. Oamenii au ales democrația”.

Kemal Kilicdaroglu, lider al CHP

 

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan