x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Serbiei, ameninţat de mafia ţigărilor din Balcani

Preşedintele Serbiei, ameninţat de mafia ţigărilor din Balcani

29 Iul 2009   •   00:00

Omul de afaceri muntenegrean Ratko Knezevic susţine că după arestarea în Serbia a doi suspecţi de asasinarea a doi ziarişti croaţi, preşedintele sârb Boris Tadic ar putea fi următoarea ţintă a mafiei ţigărilor din Balcani.



'Există semne clare că preşedintele Croaţiei, Stipe Mesic, a pus la dispoziţia omologului său sârb Boris Tadic unele materiale relevante privind existenţa unor ameninţări la viaţa liderului de la Belgrad în contextul anchetei privind asasinarea ziariştilor croaţi Ivo Pukanic şi Niko Franjic', a declarat omul de afaceri muntenegrean, citat de postul de radio sârb B-92.

El susţine că viaţa lui Tadic ar putea fi pusă în pericol de cartelul ţigărilor condus de premierul muntenegrean Milo Djukanovic şi de omul de afaceri sârb Stanko Subotic. Knezevic mai spune că după ce guvernele croat şi sârb, actuale şi precedente, au refuzat să facă afaceri cu acest cartel mafiot, pentru Djukanovic şi Subotic au început problemele. Djukanovic ar căuta în prezent o modalitate de a-i face pe suspecţii Sreten Jocic şi Slobodan Djurovic să nu declare nimic anchetatorilor sârbi, adaugă el.

Potrivit acestuia, Serbia nu doreşte să aibă de a face cu mafia ţigărilor din Muntenegru, agasată de strângerea cooperării între poliţia croată şi cea sârbă în ceea ce priveşte anchetarea morţii celor doi ziarişti croaţi. 'Ei, mafioţii ţigărilor, încearcă prin diferite mijloace, inclusiv pe căi diplomatice, să influenţeze ancheta', susţine Knezevic.

După cum subliniază B-92, preşedinţia Serbiei nu a dorit să comenteze în nici un fel aceste declaraţii alarmante.

În trecut, Ratko Knezevic a fost reprezentantul guvernului Muntenegrului la Washington şi un apropiat al premierului Milo Djukanovic. Ulterior însă relaţiile dintre ei s-au răcit, iar omul de afaceri l-a acuzat pe primul ministru de relaţii cu cel mai mare cartel al ţigărilor de contrabandă din Balcani.

Italia a deschis un dosar penal împotriva şefului executivului muntenegrean, sub acuzaţia de contrabandă cu ţigări, însă a trebuit să-l închidă rapid, întrucât Djukanovic se bucură de imunitate diplomatică în virtutea funcţiei de premier.

În schimb, mâna sa dreaptă în cadrul acestui cartel, Stanko Subotic, este cetăţean al Serbiei. Acesta face obiectul unei anchete pentru abuz în funcţie şi contrabandă cu ţigări. Unele media de la Belgrad au scris că în dosarul lui Subotic figurează şi Mira Markovic, soţia defunctului preşedinte sârb Slobodon Milosevic, precum şi fiul acestora Marko Milosevic, care beneficiază de statut de refugiat politic în Rusia. Subotic s-a aflat o perioadă în arest preventiv, dar după expirarea termenului a fugit din ţară, fiind dat în prezent în căutare internaţională.

Ziariştii croaţi Ivo Pukanic şi Niko Franjic au fost ucişi cu o maşină-capcană în toamna anului 2008, la Zagreb. Pukanic era proprietarul săptămânalului National, specializat pe investigaţii, iar Franjic - director de marketing la aceeaşi publicaţie. Asasinarea celor doi a avut răsunet în Balcani, în cadrul anchetei fiind arestaţi mai mulţi suspecţi.

Agerpres

×
Subiecte în articol: externe