x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a promulgat amnistierea manifestanţilor şi anularea legilor antiprotest

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a promulgat amnistierea manifestanţilor şi anularea legilor antiprotest

31 Ian 2014   •   15:54
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a promulgat amnistierea manifestanţilor şi anularea legilor antiprotest

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a promulgat vineri legea privind amnistierea manifestanţilor reţinuţi, precum şi legea prin care au fost abrogate amendamentele adoptate în ianuarie ce prevedeau pedepse severe pentru participanţii la proteste, potrivit agenției ITAR-TASS, citată de Agerpres.

Cele două texte, votate de Rada Supremă (parlamentul ucrainean unicameral) în această săptămână, constituiau unele din principalele cerinţe ale opoziţiei mobilizate de peste două luni în centrul Kievului.

Preşedintele Ianukovici, confruntat cu presiuni politice interne şi externe tot mai mari şi cu escaladarea violenţelor stradale, a făcut în ultimele zile importante concesii opoziţiei. După ce marţi a acceptat demisia cabinetului condus de Mikola Azarov şi după ce parlamentul a abrogat o parte din legile ce prevedeau pedepse severe pentru participanţii la proteste, Ianukovici s-a deplasat miercuri seara în parlament pentru a influenţa dificilele negocieri dintre formaţiunea sa, Partidul Regiunilor, şi opoziţie asupra legii amnistierii manifestanţilor arestaţi. Legea, adoptată în final miercuri seara târziu, nu a fost însă votată şi de opoziţie, aceasta cerând ca eliberarea manifestanţilor din arest să fie făcută fără nicio condiţie prealabilă. Amnistierea este condiţionată de evacuarea de către manifestanţi, în termen de 15 zile, a tuturor sediilor administraţiilor de stat, locale şi a altor clădiri administrative, ocupate în timpul protestelor.

Principalii lideri ai opoziţiei ucrainene l-au acuzat joi pe preşedintele Viktor Ianukovici de încălcarea Constituţiei, prin exercitarea de şantaj asupra deputaţilor din partidul său ca aceştia să voteze legea de amnistiere a manifestanţilor.

Tot joi, într-un mesaj adresat ucrainenilor, Viktor Ianukovici a acuzat opoziţia că, în pofida concesiilor ce i s-au făcut, 'continuă să agraveze situaţia' în ţară, din cauza 'ambiţiilor politice ale unora din liderii săi. Anterior acestui mesaj, preşedinţia de la Kiev a anunţat că Viktor Ianukovici se află în concediu medical pentru 'o afecţiune respiratorie acută, însoţită de febră puternică'.

×