x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul României

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul României

de Alice Petrescu    |    04 Apr 2022   •   20:12
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul României
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a susţinut luni, un discurs în Parlamentul României, conform deciziei Birourilor permanente reunite.La eveniment au participat parlamentarii români, premierul Nicolae Ciucă, miniștrii Guvernului și diferiți reprezentanți ai instituțiilor statului român.

De la invazia Rusiei în Ucraina, în data de 24 februarie, Volodimir Zelenski a avut mai multe intervenţii video în Parlamentele mai multor state, printre care Marea Britanie, Canada, SUA, Germania, Italia, Israel, Polonia, precum şi în Parlamentul European. De asemenea, el a vorbit si la summitul extraordinar al NATO desfăşurat în luna martie la Bruxelles.

Preşedintele Ucrainei a subliniat, luni, în discursul adresat prin videoconferinţă Parlamentului României, că "oamenii care doresc genocid în Europa" trebuie opriţi și a prezentat imagini șocante din Bucha:„Priviți aceste imagini! Vor rămâne în istoria lumii”, a spus Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a afirmat că până acum autoritățile știu de „peste 300 de oameni torturați, oameni simpli, locuitori ai unui oraș simplu, care au avut mâinile legate la spate și au fost împușcați”.

Zelenski compară dăruirea ucrainenilor cu cea a românilor la Revoluția din 1989

Românii s-au ridicat împotriva unui regim și au plătit libertatea cu sânge. Așa fac și ucrainenii, care de 40 de zile luptă pentru țara lor și pentru Europa, a spus, luni, în Parlamentul României, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El le-a cerut românilor să oprească împreună genocidul.

„În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu. După mulți ani în care era foarte clar că această persoană nu era potrivită. Că soția lui și Securitatea trag țara în jos, către sărăcie și izolare nu numai de întreaga lume, ci izolare față de progres. Acel regim se baza doar pe înfricoșare, pe agresiuni, pe putere și nimic nu avea sfânt. Poporul român s-a ridicat și s-a apărat, doborând un regim inadecvat”, a spus președintele Ucrainei.

Acesta a mai spus că la fel cu Elena și Nicolae Ceaușescu nu puteau fi convinși de nimic, la fel nu pot fi convinși de nimic, în Rusia, cei care propagă războiul și dau „ordine criminale” și dau ordine de distrugere împotriva poporului ucrainean.

„Acești oameni au pierdut orice legătură cu realitatea și sunt dispuși să sacrifice milioane de vieți pentru a-și implementa ideile nebunești”, a mai spus Zelenski.

Potrivit președintelui ucrainean, al doilea motiv pentru se comit atrocitățile de la Bucha este că rușii sunt convinși că liderii europeni nu îi vor putea opri, pentru că ei sunt „slabi” și „poporul european nu va reuși să își apere valorile care îi unesc”.

„Stimați români, împreună trebuie să îi oprim pe acești oameni inadecvați care s-au obișnuit să nu fie pedepsiți, că li se permite orice. Trebuie împreună să oprim oamenii care își doresc genocid în Europa. De ce trebuie să facem acest lucru împreunp și fiecare în parte trebuie să înțeleagă: Ucraina nu e ultima țintă a agresiunii rusești. Ocupanții ruși vor să treacă de orașul Nikolaev ca să ocupe Odessa, iar de la Odessa e un pas până în Moldova. Propagandiștii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă! De aceea este fundamental să apărăm și independența și statalitatea Moldovei. Iar asta înseamnă și securitatea în întreaga regiune a Dunării”, a mai spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a mai spus că în prezent, în Ucraina se decide soarta întregii Europe centrale și a regiunii Mării Negre: „Apărând libertatea ucrainenilor înseamnă să protejezi securitatea Europei”.

Zelenski: Vreau să înceapă dialogul despre minorități

Președintele Volodimir Zelenski si-a exprimat intentia de a începe dialogul cu autoritățile din România în privința minorităților din cele două țări. Discuțiile vor începe imediat ce situația o va permite, a explicat, luni, președintele Ucrainei.

„Vreau să încep dialogul cu România privind protecția minorității române din Ucraina și a minorității ucrainene în România... viitorul nostru este împreună într-o mare familie europeană”, a declarat Zelenski în Parlamentul României.

Președintele Ucrainei a vorbit și despre intențiile Rusiei susținând că rușii vor să cucerească orașul ucrainean Odessa și apoi Republica Moldova.

Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului din România prin intermediul mijloacelor video.În deschiderea ședinței s-a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina.

 

Volodimir Zelenski

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski