x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedinţia Franţei a scos 300.000 de euro din vânzarea de vinuri la licitaţie

Preşedinţia Franţei a scos 300.000 de euro din vânzarea de vinuri la licitaţie

de Istvan Deak    |    01 Iun 2013   •   20:40
Preşedinţia Franţei a scos 300.000 de euro din vânzarea de vinuri la licitaţie

Prima zi, joi, a licitaţiei în cadrul căreia s-a scos la vânzare o parte din vinurile din pivniţa Palatului Elysee a depăşit toate aşteptările: suma obţinută a fost de 300.000 euro, relatează 7sur7.be.

Două sticle de Petrus 1990 au fost adjudecate cu 5.500 şi 5.800 euro. Multe sticle au fost cumpărate de un importator chinez de vin franţuzesc. El s-a remarcat de la începutul licitaţiei, când a cumpărat jumătate din sticlele de Cognac. Tot el a încheiat licitaţia, achiziţionând una din cele două sticle de Petrus 1990 cu 5.800 euro, cea mai scumpă din cadrul licitaţiei de joi. „Chinezilor le place mult vinul franţuzesc”, a spus el ziariştilor prezenţi. „Voi păstra unele sticle şi altele le voi vinde unor colegi din domeniu”, a adăugat el, precizând că a venit special în Franţa pentru licitaţie.

Vânzarea, organizată la hotel Drouot, cea mai renumit` sală de licitaţii din Franţa, a fost perturbată la început de manifestanţi care se opun căsătoriei între persoane de acelaşi sex, desfăşurându-se apoi într-o atmosferă destinsă. Preţurile sticlelor cu vin au fost de două, trei sau patru ori mai mari decât valoarea estimată. Cel mai vechi vin, un Chateau Latour 1936, a fost adjudecat cu 3.500 euro. Toate sticlele au etichetă care menţionează provenienţa, Palatul Elysee, şi data vânzării.

Este prima oară că Palatul Elysee, sediul Preşedinţiei Franţei, vinde o parte din sticlele sale de vin - 1.200, adică o zecime din total. Pivniţa de vinuri a fost creată în 1947, când preşedinte era Vincent Auriol. Cele 1.200 de sticle care au fost scoase la vânzare la Paris au fost trimise acum câteva săptămâni la o pivniţă de la periferia capitalei, unde au fost expuse marţi şi miercuri, atrăgând ziarişti din lumea întreagă.

Pivniţa Palatului Elysee a fost creată în 1947, în timpul preşedinţiei lui Vincent Auriol, şi de atunci s-a îmbogăţit mereu, numărând în prezent 12.000 de sticle. Palatul s-a hotărât să vândă o parte din ele pentru „a-şi înnoi conţinutul pivniţei prin autofinanţare”, potrivit unui comunicat al casei de licitaţii Drouot. „Din dorinţa de a avea o gestionare sănătoasă, veniturile obţinute din vânzare vor fi reinvestite în vinuri mai modeste, iar excedentul va fi vărsat la bugetul statului”, se mai spune în comunicat.

Cele 1.200 de sticle sunt reprezentative pentru producţia de vin din Franţa. Există vinuri de Bordeaux şi Burgundia, dar şi din Alsacia, Loara, valea Ronului şi sud-vestul ţării.

×