x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presupusa victimă a lui Strauss-Kahn trăieşte "o traumă extraordinară", spune avocatul ei. Dar cine este victima?.

Presupusa victimă a lui Strauss-Kahn trăieşte "o traumă extraordinară", spune avocatul ei. Dar cine este victima?.

de Marina Constantinoiu    |    18 Mai 2011   •   11:39

Presupusa victima a sefului Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, care il acuza acesta de agresiune sexuala, traieste o trauma "extraordinara", a afirmat marti avocatul sau, Jeff Shapiro, citat de AFP. Avocatul vorbeste, insa, despre un personaj pe care presa din intreaga lume isi imagineaza ca l-a identificat. Zilnic apare o alta varianta a numelui sau, ba chiar si a varstei, care este ba de 32, ba de 33 de ani, a numarului de copii (“minimum doi') si mai ales a tarii de provenienta. De la Guineea, la Ghana, de la Senegal, la origini “latino', nimic nu s-a ratat. De fapt, nimeni nu stie nimic sigur. In schimb, tot felul de presupuse rude ale sale se trezesc vorbind presei, cum a fost cazul unui presupus frate sau cel al unui presupus var. La adapostul anonimatului, evident. Avocatul vine, totusi, cu niste detalii. Macar referitoare la numarul de copii. Sigur, faptul ca nici in cazul fiicei adolescente a presupusei victime nu se potrivesc varstele invocate, deja este un mizilic.

"Lumea este cu susul in jos pentru ea. Trauma care aparut in viata sa este extraordinara", a declarat Shapiro pentru CNN. "Dupa ce s-a intamplat, ea nu s-a mai putut intoarce acasa. Nu se poate intoarce la munca si nu are nicio idee in legatura cu ce va face pe viitor", a declarat el. "Este o persoana care munceste din greu, o mama singura care creste o adolescenta in varsta de 15 ani. Ele locuiesc impreuna", a declarat el referindu-se la presupusa victima, o camerista in varsta de 32 de ani, care il acuza pe directorul FMI ca a agresat-o sexual sambata, la hotelul Sofitel. "Ea era bucuroasa ca are o slujba care sa ii permita un acoperis deasupra capului si sa se hraneasca pe ea si pe fiica ei", a declarat avocatul.

Miercuri, presa franceza a trecut aproape intr-o singura tabara. Crezand ca a identificat-o pe presupusa victima drept Nafissatou Diallo, originara din Guineea, desi nimeni nu a vazut-o, iar presa americana nu ii mentioneaza identitatea. Nimeni nu a vazut-o pana acum pe presupusa victima, pentru ca ea se bucura de protectia politiei, fiind tinuta intr-un loc secret. In Statele Unite nimeni nu ii mentioneaza identitatea - asa cum se intampla adeseori in astfel de cazuri -, singurele indicii din copia raportului politiei din New York (NYPD) fiind ca este o persoana "de culoare, in varsta de 33 de ani".

Presa franceza sustine insa ca aceasta se numeste Nafissatou Diallo. Primele informatii, preluate de France Soir, mentionau o tanara "de origine latino". Ulterior, Wall Street Journal a evocat originile guineene ale victimei, informatie preluata de Guineenews.org. Postul de radio Europe 1 vorbea despre o mama a carei tara de origine este Ghana. Aceeasi informatie a fost preluata marti si de Le Figaro.

Mama singura a doi copii, potrivit Wall Street Journal, ea locuieste in Bronx impreuna cu fiica sa, Dana, in varsta de 16 ani, precizeaza Europe 1. Numele fetei este dat si de cotidianul Le Figaro, care sustine ca femeii i se spune Ophelia, desi numele ei real este Nafissaou Diallo, iar tara de natala este Guineea. Tot Le Figaro precizeaza ca aceasta are rezidenta permanenta in Statele Unite.

Un comerciant din cartier, Mark Gangadeen, in varsta de 47 de ani si considerat de Daily Mail una dintre singurele persoane cu care presupusa victima a discutat in ultimele luni, precizeaza ca acesteia "ii este frica de oameni". "Este o mama buna", dar zambeste rareori, afirma el. "Ii este foarte frica de cainii vecinului ei si nu saluta decat daca este salutata", continua el, adaugand ca viata ei se invarte in jurul fiicei sale adolescente si a locului sau de munca.

Mark Gangadeen nu s-a gandit nicio clipa ca aceasta ar fi mintit. "Nu este genul ei. (...) De ce ar face acest lucru?", s-a intrebat el. "Cunoscandu-i comportamentul, cred acest lucru. Trebuie sa i se fi intamplat ceva cu adevarat grav pentru a face astfel de acuzatii", adauga el.

In ceea ce priveste aspectul fizic al presupusei victime, declaratiile difera. Nici macar asta nu mai mira. Avocatii lui Dominique Strauss-Kahn ar fi declarat ca au fost surprinsi sa descopere o figura "foarte putin seducatoare" a acesteia, in timpul audierii in care l-a identificat pe directorul FMI, potrivit postului de radio RMC. France Soir preia declaratiile unui taximetrist indian, Sony, care sustine ca soferul hotelului i-ar fi spus ca aceasta camerista este "foarte draguta". Una dintre sursele citate de Europe 1 evoca, de asemenea, o femeie "mai degraba draguta". De obicei, sustine Mark Gangadeen, citat de Le Figaro, ea poarta pantaloni de culoare inchisa, un fular cu imprimeu floral pe cap si incaltaminte cu tocuri joase. Le Figaro sustine, de asemenea, ca aceasta este o femeie inalta, de cel putin 1,80 metri, francofona si "musulmana practicanta".

Le Parisien afirma ca femeia, pe care o identifica drept Nafissatou Diallo, in varsta de 32 de ani, "se afla de 13 ani in Statele Unite, unde a dus pana sambata, 14 mai, o viata fara intamplari semnificative". Ea ar fi fiica unui comerciant, originara din orasul Labe, din Guineea, si l-ar fi urmat pe sotul sau, tot comerciant, in Statele Unite in 1998. Ulterior, ea ar fi divortat si si-ar fi crescut singura fiica in Bronx.

O ruda a acesteia, Mamadou Cherif Diallo, in varsta de 35 de ani, respinge orice idee de complot si precizeaza ca in cultura lor "nu este acceptat acest tip de agresivitate".

Pana una-alta, toti ochii sunt atintiti asupra procesului lui DSK. Un senator american ne-a dat marti asigurari ca acesta va fi echitabil. Potrivit lui Jeff Sessions, membru al Comisiei juridice a Senatului SUA, DSP va fi tratat echitabil, pentru ca este responsabilitatea americanilor acest lucru. “Oricine in Statele Unite, acuzat de astfel de infractiuni, are dreptul la un proces echitabil si asa va fi si in cazul lui', a spus Jeff Sessions.

Acuzat de agresiune sexuala de o camerista a hotelului, directorul general al Fondului Monetar International (FMI) este detinut la inchisoarea Rikers Island din New York.

O camera de acuzare (grand jury), care urmeaza sa decida daca aceasta va fi inculpat pentru agresiune sexuala si daca va avea loc un proces, are termen pana vineri pentru a se pronunta. Imaginile cu Dominique Strauss-Kahn cu catuse la maini si tinut de politisti in civili, la iesirea dintr-un comisariat din Harlem, duminica, au facut inconjurul lumii.

×