Țițeiul Brent a adăugat aproximativ 1%, la peste 86 de dolari în tranzacțiile din Asia.
Măsura sporește presiunea occidentală asupra Rusiei din cauza invaziei din Ucraina. Ea vine după ce grupul producătorilor de petrol OPEC+ a convenit să își mențină politica de reducere a producției, pe fondul încetinirii creșterii globale și al creșterii ratelor dobânzilor.
OPEC+ este un grup de 23 de țări exportatoare de petrol, printre care și Rusia, care se întâlnește periodic pentru a decide ce cantitate de țiței să vândă pe piața mondială.
Traderii reacționează, de asemenea, la datele solide privind locurile de muncă din SUA și la relaxarea restricțiilor Covid în unele orașe din China.
Mai multe orașe din China, inclusiv Urumqi, în nord-vestul țării, au declarat că vor relaxa restricțiile după protestele în masă împotriva politicii de zero Covid a țării.
Într-o declarație comună de săptămâna trecută, G7 și Australia au declarat că plafonul de 60 de dolari pentru petrolul rusesc va intra în vigoare luni sau "foarte curând după aceea".
Ei au adăugat că măsura a fost menită să "împiedice Rusia să profite de pe urma războiului său de agresiune împotriva Ucrainei".
Plafonarea prețului a fost propusă de G7 în septembrie și are ca scop să împiedice Moscova să profite de pe urma exporturilor de petrol, evitând în același timp o creștere a prețurilor.
Aceasta înseamnă că numai petrolul rusesc cumpărat la un preț mai mic de 60 de dolari pe baril va putea fi transportat cu ajutorul petrolierelor, al companiilor de asigurări și al instituțiilor de credit din G7 și din UE.
Acest lucru ar putea îngreuna sarcina Moscovei de a-și vinde petrolul la un preț mai mare, deoarece multe dintre marile companii de transport maritim și de asigurări au sediul în cadrul G7.
G7 este o organizație formată din cele mai mari șapte economii "avansate" din lume, care domină comerțul mondial și sistemul financiar internațional. Acestea sunt Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.
Rusia este al doilea producător mondial de țiței, după Arabia Saudită, și furniza aproximativ o treime din necesarul Europei.
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că plafonarea prețurilor ar constrânge și mai mult finanțele președintelui rus Vladimir Putin și "ar limita veniturile pe care acesta le folosește pentru a-și finanța invazia brutală", evitând în același timp perturbarea aprovizionării globale.
Cu toate acestea, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a calificat plafonul drept "o poziție slabă" care nu este suficient de "serioasă" pentru a afecta economia rusă.
Rusia a declarat că nu va accepta plafonarea prețurilor și a amenințat că nu va mai exporta petrol către țările care adoptă aceste măsuri.
De asemenea, luni intră în vigoare o interdicție la nivelul UE privind importurile de țiței rusesc pe cale maritimă.
Cu toate că măsurile vor fi resimțite cu siguranță de Rusia, lovitura va fi parțial atenuată de inițiativa acesteia de a-și vinde petrolul pe alte piețe, cum ar fi India și China, care sunt în prezent cei mai mari cumpărători individuali de țiței rusesc.
(sursa: Mediafax)