x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețul barilului de petrol a crescut spectaculos ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu

Prețul barilului de petrol a crescut spectaculos ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu

06 Ian 2020   •   12:34
Prețul barilului de petrol a crescut spectaculos ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu

Preţul barilului de petrol Brent a depăşit luni pragul de 70 de dolari, ca urmare a escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu, după asasinarea, vineri, la Bagdad, a comandantului iranian Qasem Soleimani de către SUA.

Barilul de petrol din Marea Nordului cu furnizarea în martie a atins nivelul de 70,73 dolari, la ora 3:40 GMT, pe piaţa futures de la Londra ICE, însă, ulterior, ascensiunea s-a mai moderat, ajungând la 70,16 dolari la 8:58 GMT, cu 2,27% mai mult faţă de închiderea sesiunii anterioare.

Preţul petrolului nu mai depăşise pragul de 70 de dolari din 16 de septembrie, când a ajuns la 71,95 dolari, însă a încheiat acea sesiune de tranzacţionare sub acest nivel.

Ameninţările încrucişate dintre Washington şi Teheran, care a anunţat represalii după atacul aerian american, dau naştere unor temeri privind un conflict în Orientul Mijlociu, ceea ce ar fi o ameninţare pentru aprovizionarea cu petrol, atât din Iran, cât şi din Irak şi alte ţări din zonă.

Circa o cincime din cantităţile de petrol la nivel global trec prin Strâmtoarea Ormuz, o enclavă strategică între Oman şi Iran.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pretul barilului