x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețul grâului și cel al porumbului scad după ce Rusia a anunțat că reintră în acordul cerealelor

Prețul grâului și cel al porumbului scad după ce Rusia a anunțat că reintră în acordul cerealelor

02 Noi 2022   •   21:30
Prețul grâului și cel al porumbului scad după ce Rusia a anunțat că reintră în acordul cerealelor

Prețurile grâului și porumbului au scăzut miercuri pe piețele globale de mărfuri, după ce Rusia a declarat că va participa din nou la un acordul care permite exporturilor vitale de cereale din Ucraina să treacă prin Marea Neagră, scrie CNN.

Contractele futures la grâu de pe Chicago Board of Trade au scăzut cu 6,34%, la 8,45 dolari pe bushel.Contractele futures la porumb au scăzut cu 1,93%, la 6,84 dolari pe bushel. Mișcările inversează creșterile puternice ale prețurilor celor două mărfuri de la începutul acestei săptămâni, după ce Rusia și-a suspendat sâmbătă participarea la acord.

Ucraina și Rusia reprezintă împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu, iar acordul privind cerealele a jucat un rol crucial în scăderea prețului grâului și al altor mărfuri la nivel global.

După ce a atins un nivel record în luna martie, indicele global al prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a scăzut timp de șapte luni la rând.

Săptămâna trecută, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat că reînnoirea Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră este crucială pentru a evita o criză alimentară globală.

ONU estimează că reducerea prețurilor la alimentele de bază ca urmare a acordului a împiedicat indirect ca aproximativ 100 de milioane de persoane să cadă în sărăcie extremă.

Exporturile de cereale și alte produse alimentare în cadrul inițiativei au depășit 9 milioane de tone.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: grău pret