x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețurile cafelei EXPLODEAZĂ. Au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani

Prețurile cafelei EXPLODEAZĂ. Au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani

18 Noi 2021   •   17:30
Prețurile cafelei EXPLODEAZĂ. Au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani

Costurile cafelei arabice au crescut la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani din cauza recoltelor slabe din Brazilia și Columbia, scrie Bloomberg.

Preţurile pentru contractele cu livrare în luna martie au crescut cu 4,6%, ajungând la 2,3475 dolari/livră (0,45 kilograme) la bursa dn New York,

"Tensiunile de-a lungul lanţului de aprovizionare sunt la un nivel fără precedent. Nu ne-am confruntat niciodată cu atât de mulţi factori negativi simultan. Situaţia se transformă rapid într-o criză", spune Judy Ganes, preşedintele J. Ganes Consulting.

Culturile de cafea din Brazilia au fost lovite de secetă şi îngheţ, ceea ce va duce la randamente sub medie şi anul viitor. Preţurile ar putea ajunge la 2,70 şi chiar 2,80 dolari/livră. 

În Brazilia şi Columbia prețurile la un nivel record iar fermierii se declară în insolvență deoarece au încheiat contracte de livrare forward la preţuri mai mici.

Astfel că marii distribuitori de cafea sunt deja afectați. Grupul israelian Strauss, proprietarul Doncafe şi Amigo, a anunţat că această creștere de prețuri la materiile prime, cafea și lapte, se vor vedea pe rafturile din Ucraina, România, Serbia şi Polonia.

La această situație se mai adaugă și deficiențele din lanțurile de aproviziionare care blochează cafeaua în porturi. Este situația Vietnamului, cel mai mare producător de cafea robustă.

În plus, consumul de cafea la nivel mondial va crește la 168,8 milioane de saci, fiecare cu o greutate de 60 de kilograme, de la 164,8 milioane saci în 2020. Astfel că piața va crește cu 9% până în 2024, până la 400 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor Starbucks.

 

×
Subiecte în articol: cafea