x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Previziune SUMBRĂ a serviciilor secrete americane. Ce intenţionează să facă Rusia, Iran, China şi Coreea de Nord

Previziune SUMBRĂ a serviciilor secrete americane. Ce intenţionează să facă Rusia, Iran, China şi Coreea de Nord

27 Feb 2015   •   08:27
Previziune SUMBRĂ a serviciilor secrete americane. Ce intenţionează să facă Rusia, Iran, China şi Coreea de Nord

Directorul serviciilor americane de informații, James Clapper, susține că "mai mult decât un ciber-Armageddon care să lovească întreaga infrastructură americană", serviciile de informații prevăd "o serie continuă de atacuri cibernetice de nivel slab până la mediu", provenind din partea unor actori diferiți.

În 2014, "am observat o creștere pe scară și amploare" a ciber-atacurilor, în termeni de "cantități de date furate ori șterse" sau din punct de vedere al "costului pagubelor", a spus Clapper în fața Comisiei senatoriale pentru forțele armate.

Pentru prima dată, au fost state care au dus atacuri "distrugătoare" pe teritoriul american, a explicat James Clapper, citând un atac iranian contra unui cazinou din Las Vegas aparținând magnatului conservator Sheldon Adelson sau atacul nord-coreean asupra studiourilor Sony.

"Actori străini" desfășoară acțiuni de "recunoaștere" și "acces" asupra rețelelor americane de infrastructuri, pentru a fi gata să lovească atunci când doresc. Rusia și China au "programe foarte sofisticate", a continuat Clapper, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Rusia s-a dotat cu un ciber-comandament militar, capabil să desfășoare ofensive informatice. Actori ruși "neidentificați" dezvoltă mijloace de a accesa programele de pilotare a infrastructurilor industriale, prin intermediul actualizărilor acestor programe, a spus Clapper.

La rândul lor, Iranul și Coreea de Nord dispun poate de mijloace mai puțin sofisticate, însă "cu intenții probabil mai dăunătoare". "Ce ne va permite să acționăm pentru ciber-descurajare? Este o problemă cu care încă luptăm", a mai spus directorul spionajului american.


×