x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prezidenţiale fără chef în Ucraina

Prezidenţiale fără chef în Ucraina

de Irina Cristea    |    17 Ian 2010   •   00:00
Prezidenţiale fără chef în Ucraina
Sursa foto: Alexandr Nemenov/AFP Photo



Ucrainenii au votat ieri, fără entuziasm, în primul tur al prezidenţialelor. La cinci ani de la "revoluţia portocalie" care a scos lumea în stradă şi l-a adus la putere pe pro-occidentalul Viktor Iuşcenko, situaţia Ucrainei este "albastră": o economie la pământ, un mediu politic instabil, iar apatia şi deziluzia sunt la ordinea zilei în rândul populaţiei. Eroul naţional din 2004 are slabe şanse de a obţine peste 6 procente din voturi.

În schimb, adversarul de atunci al lui Iuşcenko, pro-rusul Viktor Ianukovici, mizează pe o intrare fără probleme în cel de-al doilea tur de scturin, ce va avea loc la 7 februarie. Asta pentru că, relatează AFP, numărul mare de candidaţi (18) face imposibilă tranşarea într-un singur tur a bătăliei electorale.

Cele mai recente sondaje date publicităţii săptămâna trecută indicau că în turul al doilea va intra, alături de Viktor Ianukovici (39%), premierul Iulia Timoşenko, fosta aliată a actualului şef al statului. Timoşenko era creditată cu 23% din voturi. O surpriză ar putea fi, potrivit analiştilor citaţi de AFP, clasarea ei pe locul al treilea, ceea ce ar duce la o confruntare finală între Viktor Ianukovici şi fostul bancher Serghei Tighipko.

×
Subiecte în articol: externe