x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima biserica romănească din Spania - peste doi ani

Prima biserica romănească din Spania - peste doi ani

de Carmen Plesa    |    31 Oct 2007   •   00:00

Prima biserică ortodoxă romănească este planificată să fie ridicată in Spania, la Alcala de Henares, peste doi ani, a anunţat El Mundo. In oraş locuiesc nu mai puţin de 18.500 de romăni, majoritatea ortodocşi.

TEREN OFERIT DE PRIMăRIE. Primăria din Alcala a oferit un teren de 2.000 de metri pătraţi, pe care va fi inalţată biserica. Prima piatră a locaşului va fi pusă in aprilie, de Sfăntul Gheorghe - hramul actualei parohii, care funcţionează intr-un spaţiu oferit de biserica catolică.

Potrivit declaraţiilor primarului din Alcala de Henares, biserica va funcţiona şi ca un centru de integrare socială.

Viitorul locaş va avea capacitatea de a adăposti 600 de persoane, iar banii pentru construcţie vor veni din donaţiile credincioşilor. Municipiul Alba Iulia, de unde provine majoritatea romănilor din Alcala de Henares, a făcut o donaţie de 100.000 de euro, pentru iniţierea lucrărilor.


4 MILIOANE DE EURO. Suma finală la care ar putea ajunge construcţia bisericiii este de 4 milioane de euro, insă Iosif Ilie Popa, Mitropolitul reprezentantul Mitropoliei Ortodoxe Romăne a Europei Occidentale şi Meridionale, speră ca cheltuielile să fie mai mici.

Biserica va respecta arhitectura tradiţională a bisericilor ortodoxe romăneşti, dar va fi concepută in aşa fel incăt să se integreze in arhitectura din Alcala de Henares - a asigurat mitropolitul romăn.

Edificiul va fi ridicat in cartierul Ensanche, pe un teren cedat de primărie pe o perioadă de 40 de ani, in apropierea viitorului sediu al Securităţii şi al noului centru comercial Alcalá Magna.


SOCIALIŞTII S-AU OPUS. Primarul localităţii a asigurat că locaşul răspunde nevoilor romănilor din localitate, care reprezintă 10 procente din populaţie şi a precizat că "aceşti cetăţeni au aceleaşi drepturi ca in ţara lor, inclusiv dreptul la religie".

Singurii care nu au primit cu plăcere vestea că municipalitatea a cedat un teren pentru ridicarea unei biserici ortodoxe au fost reprezentanţii Partidului Socialist din Spania (PSOE). "Atăt pentru romănii din localitate, căt şi pentru restul cetăţenilor, sunt prioritare alte tipuri de serviciii sociale şi construcţii, precum centrele sociale, civice şi culturale" au argumentat reprezentanţii PSOE.

×
Subiecte în articol: diaspora