x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima condamnare la moarte, pentru protestele din Iran. „Vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”

Prima condamnare la moarte, pentru protestele din Iran. „Vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”

15 Noi 2022   •   07:05
Prima condamnare la moarte, pentru protestele din Iran. „Vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”
Sursa foto: Hepta

O instanță din Iran a pronunțat prima condamnare la moarte a unei persoane arestate pentru că a participat la protestele care au cuprins țara, a anunțat presa de stat, citată de BBC. Un tribunal revoluționar din Teheran a constatat că inculpatul, căruia nu i-a fost dezvăluit numele, a incendiat un sediu guvernamental și a fost vinovat de „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”. Un grup pentru drepturile omului a avertizat că autoritățile ar putea planifica „execuții sumare”.

Cel puțin 20 de persoane se confruntă în prezent cu acuzații pedepsite cu moartea, a declarat Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, citând rapoarte oficiale. Directorul acesteia, Mahmood Amiry-Moghaddam, a cerut comunității internaționale să ia măsuri urgente și „avertizează ferm Republica Islamică cu privire la consecințele execuției protestatarilor”.

O altă instanță a condamnat cinci persoane cu închisoare între cinci și 10 ani, sub acuzații de atingere a securității naționale și a ordinii publice.

43 de copii uciși de forțele de represiune

Protestele din Iran au izbucnit în urmă cu două luni, după moartea în custodie a unei tinere reținute de poliția morală pentru că ar fi încălcat regulile stricte privind hijabul. Se spune că revolta s-a răspândit în 140 de orașe și s-a transformat în cea mai mare provocare pentru Republica Islamică din peste un deceniu.

Cel puțin 326 de protestatari, inclusiv 43 de copii și 25 de femei, au fost uciși într-o represiune violentă de către forțele de securitate, potrivit Iran Human Rights.

Liderii Iranului au descris protestele drept „revolte” instigate de inamicii străini ai țării. Săptămâna trecută, șeful sistemului judiciar, Gholamhossein Mohseni Ejei, declara că „făptuitorii cheie” ar trebui identificați cât mai curând posibil și pronunțate sentințe care ar avea un efect descurajant asupra altora. El a avertiza atunci că „revoltații” ar putea fi acuzați de „moharebeh” (vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu), „efsad fil-arz” (corupție pe Pământ) și „baghy” (răzvrătire armată) - toate acestea putând fi pedepsite cu moartea în sistemul juridic al Iranului, bazat pe Sharia.

Cei care dețin și folosesc o armă albă sau de foc, care perturbă securitatea națională sau ucid pe cineva, ar putea primi „qisas” (răzbunare în natură), a spus el, răspunzând, aparent, la un apel venit  din partea a 272 din cei 290 de membri ai parlamentului iranian.

 

×
Subiecte în articol: condamnare la moarte proteste Iran