Prima familie de refugiaţi sirieni relocată pe teritoriul Statelor Unite a ajuns joi pe aeroportul din Kansas City, cu un avion de linie din Amman, Iordania, după ce autorităţile americane au fost de acord cu un program accelerat de primire a sirienilor care au fugit din calea războiului, transmite AP.
Sirianul Ahmad al-Abboud, care a fost relocat în Statele Unite împreună cu soţia şi cei cinci copii, a susţinut că le mulţumeşte autorităţilor iordaniene, care i-au permis să locuiască în ţară timp de trei ani, după ce a fugit din calea războiului care a răvăşit în ultimii cinci ani Siria.
Abboud, originar din Homs, a spus că este pregătit să îşi înceapă o viaţă nouă în Statele Unite.
”Sunt fericit. America este ţara libertăţii şi a democraţiei, aici sunt oportunităţi de muncă, aici avem acces la educaţie bună şi abia aşteptăm să avem o viaţă prosperă aici”, a precizat sirianul.
Abboud a locuit în ultimii trei ani într-o tabără de refugiaţi din oraşul iordanian Mafraq, situat la nord de capitala Amman, şi s-a plâns jurnaliştilor americani că nu a putut să găsească de muncă în Iordania, iar familia sa supravieţuia doar pe baza cupoanelor de alimente oferite de către autorităţi.
De la începutul lunii octombrie 2015, au fost relocaţi în Statele Unite circa 1.000 de refugiaţi sirieni, care au fost aduşi direct din taberele iordaniene. Preşedintele Obama a susţinut că va permite relocarea a cel puţin 10.000 de sirieni până la 30 septembrie.
Un centrul de relocare a fost deschis la Amman pentru a selecta refugiaţii care vor fi relocaţi în America, unde sunt intervievaţi zilnic până la 600 de refugiaţi. Coordonatorul programului regional pentru refugiaţi din cadrul ambasadei SUA din Amman, Gina Kassem, a precizat că deşi apelul de relocare lansat de SUA se adresează refugiaţilor sirieni din întreaga lume, cei mai mulţi vor fi relocaţi direct din taberele iordaniene.
”Numărul de 10.000 este baza de la care pornim, nu limita superioară, care poate să fie majorată”, a precizat Kassem.
În vreme ce procesul de relocare durează în mod uzual 18 până la 24 de luni, operaţiunea accelerată va reduce timpul de procesare a cererilor de azil la trei luni.
Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi selectează cele mai vulnerabile cazuri pentru relocare şi le referă autorităţilor americane pentru verificare. Grupurile de risc, minorii neînsoţiţi şi victimele torturii dispun de prioritate în procesul de relocare.
”Nu avem factori de excludere şi nu ne uităm după familii care au o anumită educaţie, capacităţi lingvistice sau anumite situaţii socio-economice şi nu avem o limită pentru numărul de membri ai unei familii”, a susţinut Kassem.
Aproximativ 635.000 de refugiaţi sirieni locuiesc în taberele iordaniene, din totalul de 4,7 milioane de sirieni care s-au înregistrat ca refugiaţi. Numărul total de sirieni care locuiesc în Iordania se ridică la 1,2 milioane, inclusiv cei care au ajuns după izbucnirea conflictului în 2011.