x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima moarte suspectă în scandalul News of the World

Prima moarte suspectă în scandalul News of the World

de Sînziana Stancu    |    18 Iul 2011   •   21:00
Prima moarte suspectă în scandalul News of the World

Sean Hoare, fostul reporter care a lucrat pentru tabloidul britanic News of the World implicat in scandalul interceptarilor telefonice si care a si facut primele dezvaluiri despre tacticile de piraterie practicate si incurajate de redactorul-sef al acestei publi­catii, Andy Coulson, a fost gasit mort in locuinta sa din Watford, dezvaluie The Guardian. Hoare lucrase pentru The Sun si NOTW ca reporter de showbiz inainte de a fi demis pentru problemele pe care le avea cu bautura si cu drogurile. Astfel a avut ocazia sa il cunoasca foarte bine pe Andy Coulson, care era redactor-sef adjunct la NOTW.

Politia din Hertfordshire chemata de vecinii lui Hoare, in Langley Road, nu confirmase identitatea celui gasit mort, afirmand ulterior intr-un comunicat ca la adresa respectiva 's-a gasit cadavrul unui barbat' si ca acesta 'a fost declarat mort la fata locului in scurt timp'. Cat priveste cauza decesului, Politia britanica a mentionat doar ca 'decesul este considerat in prezent ca neexplicat, dar nu suspect', iar 'investigatiile Politiei privind acest incident continua'.

Hoare a facut pentru prima data dezvaluiri intr-o ancheta a cotidia­nului american New York Times in scandalul interceptarilor de la News of the World, declarand ca Andy Coulson nu numai ca stia de interceptari, dar a si incurajat personalul sa intercepteze convorbirile telefo­nice ale unor celebritati, pentru a obtine informatii secrete si inedite si a crea astfel exclusivitati jurnalistice. Apoi, pentru BBC, Hoare a dezvaluit ca Andy Coulson l-a incurajat si pe el si chiar i-a cerut personal sa intercepteze diverse convorbiri. Hoare a mai dezvaluit si cum reporterii de la NOTW fusesera dotati cu tehnologie de interceptare destinata Politiei, cu care puteau urmari orice persoana careia ii localizau semnalul telefonului mobil cand aparatul era deschis.

Aceasta tehnologie putea fi folosita de reporteri printr-un pact al tacerii si al mitei cu politistii si diferiti alti responsabili din serviciile de paza, protectie si securitate ai statului. Coulson a demisionat in 2007, dupa ce cu un an inainte incepusera dezvaluiri despre tacticile jurnalistilor din imperiul mediatic al magnatului australian al media, Rupert Murdoch, de a-si procura subiecte senzationale prin interceptari si alte metode de urmarire a persoanelor. Imediat dupa aceea, Coulson a devenit director de comunicare in serviciul actualului premier David Cameron, dar in ianua­rie, la inceputul acestui an, a demisionat din cauza scandalului interceptarilor ilegale.

Ca vulturii la hoit
In timp clanul Murdoch se sfasie din interior, grupurile de presa britanice profita si se reped ca vulturii la hoit sa ciuguleasca din 'dividendele' de aproximativ 7,5 milioane de cititori lasate de NOTW. Miza pentru locul lasat liber pe piata de tabloidul britanic e foarte mare acum si multi viseaza sa atraga fiecare de partea sa cititorii fostului tabloid, dupa ce marele lor rival a fost scos din cursa. Dupa numai o saptamana de la izbucnirea scandalului NOTW, multi editori de zia­re vad o mare afacere in scoa­te­rea a cel putin unei noi publicatii du­mi­ni­cale de scandal, de tipul News of the World. Sunday este noua 'pa­ro­la' in bransa media cand se vor­bes­te despre o asemenea viitoare publicatie. Dar analistii in domeniu incearca sa le tempereze zelul, aver­tizandu-le ca o eventuala crestere spectaculoasa pe termen scurt ar putea fi urmata de un co­laps pe termen lung in vanzari.

Ori­cum, batalia pentru piata pu­bli­ca­ti­i­lor duminicale va fi crancena si de­ja a inceput. Mail on Sunday, care tipareste de obicei sub 2 milioane de exemplare in mod obisnuit, a scos pe piata duminica aceasta 3,2 milioane de exemplare, in timp ce tabloidul Daily Star on Suday si-a triplat editia, ajungand la 2,2 mili­oa­ne de exemplare. Sunday Ex­press, People si Sunday Mirror si multe altele si-au marit la randul lor tirajele, iar fiecare dintre toate acestea au incercat sa isi ademeneasca cititorii cu titluri, subiecte si fotografii care mai de care mai incitante. Iar lista continua.

×
Subiecte în articol: externe