x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima sancțiune împotriva premierului Viktor Orban. UE îngheață din finanțare

Prima sancțiune împotriva premierului Viktor Orban. UE îngheață din finanțare

14 Sep 2022   •   21:20
Prima sancțiune împotriva premierului Viktor Orban. UE îngheață din finanțare

Executivul Uniunii Europene va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza problemelor de corupție, au declarat miercuri doi oficiali pentru Reuters. Ar fi prima măsură de acest fel împotriva premierului Viktor Orban.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că va îngheța finanțarea pentru membrii care dăunează democrației, anunță Reuters.

"Trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre... Aș dori să mă concentrez asupra corupției", a spus ea, fără a numi Ungaria în mod special.

Dar executivul ar urma să recomande duminică suspendarea a până la 70% din fondurile de coeziune în valoare de 22,5 miliarde de euro (22,44 miliarde de dolari) alocate Ungariei din bugetul UE pentru 2021-27, potrivit oficialilor europeni. Niciunul dintre ei nu a precizat suma exactă.

Forintul și obligațiunile ungare au scăzut miercuri în urma acestei informații, în timp ce legislatorii europeni l-au denunțat pe Orban pentru că ani de zile ar fi desființat drepturile migranților, ale homosexualilor și ale femeilor, precum și libertatea presei, a cadrelor universitare și a instanțelor.

"Ungaria nu este deloc o democrație adevărată", a declarat Gwendoline Delbos-Corfield, o deputată franceză din partea Verzilor.

Veteranul premier al Ungariei, Orban, neagă astfel de critici, dar se află sub presiune pentru a asigura fonduri pentru economia aflată în dificultate. Budapesta a promis că va înființa o agenție anticorupție și a declarat în repetate rânduri că speră la un acord cu Bruxelles-ul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Viktor Orban