x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima victorie diplomatică a Palestinei, la UNESCO. România a votat împotrivă

Prima victorie diplomatică a Palestinei, la UNESCO. România a votat împotrivă

de Marina Constantinoiu    |    07 Oct 2011   •   14:25

Palestinienii au inregistrat o prima victorie diplomatica in drumul lor catre o recunoastere internationala a statului palestinian independent, prin aprobarea unei recomandari pentru UNESCO de a face din Palestina un membru cu drepturi depline al acestei organizatii, relateaza AFP.
Potrivit unor surse din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, consiliul executiv al acestei agentii a aprobat cu o majoritate de voturI (40 din 58) o recomandare de a atribui Palestinei acest statut de membru cu drepturi depline.
Patru tari au votat impotriva, printre care si Romania si Statele Unite, iar 14 s-au abtinut, potrivit surselor citate. Potrivit Ministerului spaniol de Externe, "nu a fost posibil sa se gaseasca o pozitia europeana comuna, iar Romania, Germania si Letonia au votat impotriva. Belgia, Danemarca, Slovacia, Spania, Franta, Grecia, Italia si Polonia s-au abtinut.
Recomandarea, initiata de grupul tarilor arabe, va fi supusa votului la sfarsitul lunii, in cadrul Conferintei generale a UNESCO.

Pentru ca Palestina sa obtina un statut de stat membru la UNESCO, Conferinta trebuie sa aprobe recomandarea cu o majoritate de doua treimi a celor 193 de membri, cu ocazia sesiunii care va avea loc intre 25 octombrie si 10 noiembrie la Paris. Palestinienii au avut pana acum un statut de observator la UNESCO.

Romania a votat impotriva aderarii Palestinei la UNESCO deoarece considera ca acest for nu ar trebui sa se antepronunte intr-o problema aflata in analiza principalului organ decizional al Natiunilor Unite, Consiliul de Securitate. Explicatia a fost data de MAE, joi, dupa ce AFP a relatat ca Romania, Statele Unite, Germania si Letonia au votat miercuri impotriva unei recomandari de a atribui Palestinei statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO.

"Romania considera ca UNESCO nu ar trebui sa se antepronunte intr-o chestiune care se afla in prezent in analiza Consiliului de Securitate al ONU, care este unul dintre organele decizionale principale ale organizatiei si, totodata, responsabil principal in ceea ce priveste mentinerea pacii si securitatii internationale", a precizat MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, in acest moment, prioritara este reluarea negocierilor directe intre cele doua parti, conform declaratiei Cvartetului din 23 septembrie.

"Solutiile in Procesul de Pace trebuie sa rezulte din negocieri intre partile direct implicate, cu sprijinul Cvartetului. Romania nu sustine initiativele unilaterale, care pot afecta semnificativ cursul Procesului de Pace, indiferent din ce parte vin acestea", mai spune MAE.



×
Subiecte în articol: romania unesco onu statul palestinian